Κορονοϊός: Nέα μέτρα στήριξης για ξενοδοχεία και πολιτισμό

Κορονοϊός: Mέτρα στήριξης και οικονομική ενίσχυση για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τις επιχειρήσεις πολιτισμού και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον «Ιανό» προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Νέα μέτρα στήριξης που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, τα οποία υφίστανται οικονομικές ζημιές από την πανδημία του κορονοϊού κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη Βουλή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης οριοθετείται η επιδότηση των θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές.

Οι βασικότερες διατάξεις προβλέπουν:

  • Τον Οκτώβριο θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ οι εποχικοί εργαζόμενοι με υποχρεωτική επαναπρόσληψη.(το μέτρο ίσχυε για έως τις 30 Σεπτεμβρίου)
  • Επίδομα αδείας στους εργαζόμενους ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, που λόγω αναστολής δεν έχουν λάβει άδεια και επίδομα.

Σύμφωνα με την διάταξη, οι εργοδότες – ξενοδόχοι υποχρεούνται έως 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν στους εργαζόμενους τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού μισθού.

-Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή. Οι εργοδότες – ξενοδόχοι θα λάβουν από το κράτος αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί των 534 ευρώ – δηλαδή 42,72 ευρώ – για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας των μισθωτών.

  • Θεσπίζεται πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που πρόκειται να καταθέσουν προτάσεις επενδυτικών σχεδίων αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης με σκοπό την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος το κράτος επιδοτεί για έως και 12 μήνες το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
  • Καλύπτονται για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος οι εργοδοτικές εισφορές των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που είχαν πτώση τζίρου φέτος τουλάχιστον 70% συγκριτικά με πέρσι
  • Οριοθετείται το πλαίσιο για την επιδότηση των θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές κλπ. Η επιδότηση είναι 10 ευρώ για τις θέσεις θεάτρων και 4 για τους κινηματογράφους, ενώ επιδοτούνται 24 παραστάσεις το μήνα στα θέατρα και 40 το μήνα στους κινηματογράφους.

– Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καλύπτεται 40% των θέσεων, ενώ για τις κλειστές το 20%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here