Καρδιακή Ανεπάρκεια: Μπορεί η κετογονική διατροφή να την αποτρέψει

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Μπορεί η κετογονική διατροφή να την αποτρέψει; Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αντέστρεψε την καρδιακή ανεπάρκεια σε δοκιμή που έγινε ποντίκι. Ένα 24ωρο γρήγορο οδήγησε επίσης σε βελτιώσεις, μιμούμενοι τις φυσιολογικές επιπτώσεις της διατροφής.

Η κετογονική δίαιτα αυξάνεται σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με έρευνα που υποδηλώνει ότι έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν την υποστήριξη της απώλειας βάρους, τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την πρόληψη επιληπτικών κρίσεων σε ορισμένους τύπους επιληψίας.  Ο υγιής καρδιακός μυς μπορεί να βασιστεί σε μια ποικιλία χημικών πηγών ενέργειας, ανάλογα με τις περιστάσεις. Ένα από αυτά είναι ένα μόριο που ονομάζεται πυροσταφυλικό, το οποίο παράγει το σώμα κατά τη διάσπαση της γλυκόζης του σακχάρου. Ωστόσο, καταστάσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης μειώνουν αυτήν την ευελιξία, λιμοκτονώντας τον μυ του καυσίμου που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Περιορίζοντας αυστηρά την πρόσληψη υδατανθράκων, όπως γλυκόζη και άλλα σάκχαρα και άμυλα, η δίαιτα αναγκάζει το σώμα να διασπάσει λίπος, παράγοντας μόρια που ονομάζονται κετόνες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επιφέρει παρόμοια αποτελέσματα, αν και η τήρηση του σχήματος μπορεί να είναι δύσκολη. Η νέα έρευνα δείχνει ότι μια κετογονική δίαιτα προάγει τη διάσπαση των λιπαρών οξέων στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία παράγει ένα εναλλακτικό καύσιμο που ονομάζεται ακετυλο-CoA, το οποίο τα μιτοχόνδρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας αντί για πυροσταφυλικό.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι η διατροφή ανέστρεψε την καρδιακή ανεπάρκεια προωθώντας τη διάσπαση των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια παρά στις κετόνες. Η παροχή στα μιτοχόνδρια με επιπλέον κετόνες βελτιώνει ελαφρώς την καρδιακή ανεπάρκεια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here