Αγοραφοβία συμπτώματα: Τι την προκαλεί και πώς την αναγνωρίζεις


Αγοραφοβία συμπτώματα: Τι την προκαλεί και πώς την αναγνωρίζεις. Η αγοραφοβία είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους που μπορεί ή δεν σχετίζεται με κρίσεις πανικού. Τα άτομα με αγοραφοβία δυσκολεύονται να αισθάνονται ασφαλή σε δημόσιο χώρο, ειδικά όταν συγκεντρώνονται πλήθη.

Ο φόβος μπορεί να είναι τόσο έντονος που να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους ή να δυσκολεύονται να μείνουν μόνοι. Αυτό είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα. Συναντάται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τα συμπτώματα είναι:  Έντονος φόβος ή άγχος για δύο (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα: Χρήση δημόσιων συγκοινωνιών (π.χ. αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα, σκάφη, αεροπλάνα). Όντας σε ανοιχτούς χώρους (π.χ. στάσιμες περιοχές, αγορές, γέφυρες, συναυλίες). Βρίσκονται σε κλειστά μέρη (π.χ. καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφοι). Στην ουρά ή βρίσκεται στη μέση ενός πλήθους Όντας μακριά από το σπίτι μόνο.

Το άτομο φοβάται ή αποφεύγει αυτές τις καταστάσεις λόγω της ιδέας ότι η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη ή η βοήθεια μπορεί να μην είναι διαθέσιμη εάν εμφανιστούν συμπτώματα πανικού ή άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Οι αγοραφοβικές καταστάσεις σχεδόν αισθάνονται προκαλούν φόβο ή άγχος.  Οι αγοραφοβικές καταστάσεις αποφεύγονται ενεργά, απαιτούν την παρουσία συντρόφου ή αντιστέκονται με έντονο φόβο ή άγχος. Ο φόβος ή το άγχος είναι δυσανάλογο προς τον πραγματικό κίνδυνο και το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο. Το άγχος, ο φόβος ή η αποφυγή είναι συνεχής και διαρκεί έξι ή περισσότερους μήνες. Ο φόβος, το άγχος ή η αποφυγή προκαλεί κλινικά σημαντική δυσφορία ή εξασθένηση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς λειτουργίας. Η αποφυγή, ο φόβος ή το άγχος δεν εξηγείται καλύτερα από συμπτώματα άλλης ψυχικής διαταραχής.

Τα άτομα με αγοραφοβία βιώνουν το γεγονός ότι έχουν πρόβλημα άγχους ή άλλο είδος ψυχολογικής διαταραχής ως επαίσχυντο. Έχουν την τάση να πραγματοποιούν εσφαλμένες διαδικασίες απόδοσης. Συνδέουν το άγχος που αισθάνεστε με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να μειώσουν τα συναισθήματά τους. Φοβούνται να βιώσουν νέες αισθήσεις και να εγκαταλείψουν τη ζώνη άνεσής τους.
Δείχνουν κάποια ανησυχία για την πιθανότητα να χάσουν τον έλεγχο. Κατά καιρούς, είχαν άμεσες τραυματικές εμπειρίες ή έχουν ζήσει κάποιο δραματικό γεγονός. Συνήθως είναι εσωστρεφείς άνθρωποι. Όσον αφορά την παιδική τους ηλικία, μπορεί να είχαν υπερπροστατευτικό στυλ ή να αισθάνονται σωματική ή συναισθηματική εγκατάλειψη. Έχουν γενετική ευπάθεια, για παράδειγμα, ότι ένας από τους γονείς τους πάσχει από διαταραχή άγχους.

Καταπολέμηση: Ο στόχος είναι να κατανοήσει το άτομο πώς προέρχεται το άγχος, τη διαδικασία και τι πρέπει να κάνει για να το καταπολεμήσει. Η ικανότητα ελέγχου του πανικού εργάζεται. Εξηγείται πώς είναι ένας φαύλος κύκλος όπου το άτομο ξεκινά με μια εσωτερική αίσθηση (νιώθω ζάλη, η καρδιά μου χτυπά πολύ γρήγορα), την οποία ερμηνεύει ως καταστροφική (θα έχω καρδιακή προσβολή, θα τρελαθώ), και αυτό ενεργοποιεί το σύστημα συναγερμού, το οποίο σας οδηγεί να εστιάσετε την προσοχή στις σωματικές σας αισθήσεις, αυξάνοντας την εμφάνισή τους. Εκπαίδευση στην κοιλιακή αναπνοή, για τη μείωση των επιπέδων φυσιολογικής ενεργοποίησης, θα βοηθούσε πολύ.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ