Κορωνοϊός- Θεωρίες συνωμοσίας: Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Κορωνοϊός Θεωρίες Συνωμοσίας: Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Οι κρίσεις στη δημόσια υγεία έχουν γεννήσει θεωρίες συνωμοσίας από τότε που ο Μαύρος Θάνατος κατέστρεψε την Ευρώπη το 1300, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να κατανοήσουν τις χαοτικές δυνάμεις που διαταράσσουν τη ζωή τους.

Ενώ η σύγχρονη επιστήμη προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ασθένειες μολύνουν τους ανθρώπους και πώς να τους συγκρατήσουν, οι θεωρίες συνωμοσίας COVID-19 εξαπλώνονται γρήγορα μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναξιόπιστων ειδησεογραφικών μέσων και από τους πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το αποτέλεσμα: πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν τώρα θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την πανδημία – και, ανησυχητικά, οι ίδιοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Σε μια μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Κοινωνική Επιστήμη και την Ιατρική, οι ερευνητές ερεύνησαν μια ομάδα 840 ενηλίκων των ΗΠΑ – πρώτα στα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια ξανά στα μέσα Ιουλίου – για να προσδιορίσουν πώς οι πεποιθήσεις και οι ενέργειες των Αμερικανών σχετικά με το η πανδημία άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι οι θεωρίες συνωμοσίας COVID-19 δεν είναι μόνο συνηθισμένες, αλλά κερδίζουν την δημοτικότητα.

 

Τον Μάρτιο, το 28% των ανθρώπων πίστευαν ότι η κινεζική κυβέρνηση δημιούργησε τον κορωνοϊό ως βιολογικό όπλο. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στο 37% μέχρι τον Ιούλιο. Περίπου το 24% πίστευε ότι ο διογκωμένος κίνδυνος του ιού θα βλάψει τον Τραμπ πολιτικά παρά την έλλειψη στοιχείων. Μέχρι τον Ιούλιο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 32%. Και τον Μάρτιο, περίπου το 15% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η φαρμακευτική βιομηχανία δημιούργησε τον ιό για να αυξήσει τις πωλήσεις φαρμάκων και εμβολίων – μια άλλη αβάσιμη θεωρία – σε σύγκριση με το 17% τον Ιούλιο. Ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει ότι η NASA προσέλαβε τον Stanley Kubrick για να πλαστογραφήσει ότι η προσγείωση στο φεγγάρι έχει μικρή επίδραση στον κόσμο πέρα ​​από αυτό το άτομο. Όμως, σε περίπτωση πανδημίας – η οποία απαιτεί από τους ανθρώπους να ακολουθούν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία για να διατηρούν ο ένας τον άλλον ασφαλή – η συνωμοτική σκέψη μπορεί να έχει ενοχλητικές συνέπειες.

Πράγματι, η μελέτη του Annenberg διαπίστωσε ότι το 62% των ανθρώπων που πιθανότατα πίστευαν ότι σε συνωμοσίες κορωνοϊού δήλωσαν ότι φορούν μάσκα κάθε μέρα όταν βρίσκονται γύρω από άλλα άτομα μακριά από το σπίτι, σε σύγκριση με το 95% των μη πιστών. Επιπλέον, οι άνθρωποι που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας COVID-19 είχαν 2,2 φορές λιγότερες πιθανότητες να πουν ότι ήθελαν να κάνουν εμβόλιο τον Μάρτιο,  μέχρι τον Ιούλιο, είχαν 3,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να θέλουν να εμβολιαστούν. Πού συλλέγουν οι άνθρωποι αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας COVID-19; Οι πιστοί ήταν πιο πιθανό να είναι μεγάλοι χρήστες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και θεατές των συντηρητικών μέσων όπως το Fox News, σύμφωνα με τη μελέτη. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που παρακολουθούν άλλα τηλεοπτικά κανάλια ειδήσεων ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν οδηγίες για τη δημόσια υγεία και να επιθυμούν εμβολιασμό.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here