Επίδομα 800 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί – Πώς θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων


Lockdown: Στις 15 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα δήλωσης εργαζομένων σε αναστολή για τις κλειστές επιχειρήσεις. Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και πότε θα ολοκληρωθούν.

Μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται.

Το βασικότερο από αυτά ήταν η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, αναλογικά με τις ημέρες εργασίας, που θα δοθεί σε όσους τεθούν σε αναστολή εργασίας από το Σάββατο (7.11) κι έπειτα.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα δήλωσης εργαζομένων σε αναστολή για τις κλειστές επιχειρήσεις και θα κλείσει στις 24 Νοεμβρίου 2020.

Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τις δηλώσεις επίσης στις 15 Νοεμβρίου και θα έχουν περιθώριο να τις υποβάλουν ως τις 4 Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά από τις 7 Δεκεμβρίου 2020.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ενισχυθούν μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Συγκεκριμένα οι ατομικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ανήκουν στους ΚΑΔ που πλήττονται, θα πάρουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, ατομικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κλείνουν με κρατική εντολή, θα λάβουν με την ίδια διαδικασία 2.000 ευρώ.

Όσοι πλήττονται από το lockdown ή η επιχείρησή τους κλείνει με κρατική εντολή και νοικιάζουν τον επαγγελματικό τους χώρο, είναι δικαιούχοι της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου.

Τι θα γίνει με το Δώρο Χριστουγέννων;

Σύμφωνα με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο,οι επιχειρήσεις των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στην σχετική ΚΥΑ του 1981 (19040/7.12.1981).

Στην ΚΥΑ του 1981 ορίζεται πως το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου, ενώ ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα. Το επίδομα καταβάλλεται από τον εργοδότη μειωμένο λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της. Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, θα καταβληθεί από το κράτος στους εργοδότες η αναλογία του Δώρου για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό άνω των 1000 ευρώ θα χάσουν έως 20% του δώρου που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια ανάλογα βέβαια με τους μήνες που τέθηκαν σε αναστολή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ