Κρούσματα σήμερα: Δραματικά και πάλι τα νούμερα – Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες


Κρούσματα: Παραμένουν υψηλά τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την ανάσχεση του κορονοϊού στη χώρα μετά την επιβολή του lockdown.

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, οδήγησε την κυβέρνηση στην επιβολή νέων αυστηρών μέτρων. Το lockdown επιβλήθηκε από το πρωί του Σαββάτου (7.11) στις 06:00 και θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τις 30 Νοεμβρίου. Οι προβλέψεις των επιδημιολόγων και των επιστημόνων μόνο αισιόδοξες δεν είναι, ειδικότερα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Τα νούμερα που περιμένουμε και σήμερα Σάββατο (7.11) αναμένονται να είναι και πάλι δραματικά. Ήδη το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 20 θάνατοι, ενώ αυξημένος είναι κι ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα. Δυο κατηγορίες που οδήγησαν, άλλωστε, και στην επιβολή του lockdown.

Θυμίζουμε πως το ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο στη χώρα είναι τα 2.917 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη (5.11), την ημέρα που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η επιβολή της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα είχε καταγραφεί και το «μαύρο» ρεκόρ των θανάτων σε ένα 24ωρο, με 29 συμπολίτες μας να φεύγουν από τη ζωή λόγω κορονοϊού. Επιπλέον, πολύ σημαντικός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται και ειδικότερα όσων είναι στις ΜΕΘ, καθώς η αντοχή του συστήματος υγείας είναι ο μεγαλύτερος «δείκτης» για το αν θα πρέπει να συνεχιστούν τα αυστηρά μέτρα και περαιτέρω της αρχικής διάρκειάς τους. Με τα τελευταία δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, διασωληνωμένοι παραμένουν 196 συνάνθρωποί μας.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες – Πόσο θα κρατήσει το lockdown

Για τον λόγο αυτό, θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες ημέρες και το πως ανταποκριθούν πολίτες αλλά και «αριθμοί» στα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται. Δεδομένα χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα τουλάχιστον 10-15 ημέρων, προκειμένου να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα, ωστόσο, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εφαρμογής του lockdown θα φανεί αν υπάρξει μια τάση να μειωθούν τα κρούσματα, κάτι που προφανώς αναλογικά θα οδηγήσει και σε σταδιακή μείωση θανάτων και νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ ανά 24ωρο.

Μένει να φανεί, λοιπόν, κατά πόσο θα υπάρξει αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων. Αν υπάρξει μια αποδοτικότητα σε ικανοποιητικό βαθμό και ο αριθμός κρουσμάτων μειωθεί αισθητά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι επιστήμονες τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν για αριθμό 300-400 κρουσμάτων την ημέρα για να είναι ικανοποιημένοι, τότε το lockdown μπορεί να είναι σύντομο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κάνουμε καιρό να κυκλοφορήσουμε ξανά ελεύθερα χωρίς SMS, βεβαιώσεις και επιπλέον μέτρα…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ