Lockdown: Ξημέρωσε η πρώτη εργάσιμη – Πώς θα πάτε για δουλειά εν μέσω καραντίνας

Lockdown: Η Δευτέρα (9.11) είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την επιβολή των νέων μέτρων για την ανάσχεση του κορονοϊού. Έτσι θα μετακινηθείτε για να πάτε στη δουλειά σας. Πώς θα πάνε σχολείο οι μαθητές.

Από τις 06:00 του Σαββάτου (7.11) η Ελλάδα έχει κατεβάσει… ρολά και είναι ξανά σε καθεστώς lockdown. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την περασμένη Πέμπτη (5.11) είχε ανακοινώσει την απόφαση και τη λήψη επιπλέον μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, με τους αριθμούς να είναι τρομακτικοί. Ειδικότερα, η εκθετική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών στη χώρα λόγω του κορονοϊού, έκανε αναγκαία την επιβολή του lockdown.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο άρχισε να φαίνεται διαφορά στους δρόμους – αν και κάποιοι δεν έβαλαν μυαλό και πλήρωσαν τα «τσουχτερά» πρόστιμα – σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί για να δούμε διαφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα θα χρειαστούν αρκετές ημέρες εφαρμογής των μέτρων τα οποία είναι πιθανό να μην είναι και αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες το Σαββατοκύριακο είχαν την ευχέρεια να επισκεφθούν και κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής τα οποία λειτούργησαν κατ’ εξαίρεση, ωστόσο, από τη Δευτέρα (9.11) κλείνουν – σχεδόν – τα πάντα και απαγορεύονται πλέον όλες οι μετακινήσεις πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Όσοι, λοιπόν, δεν είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή τηλεργασίας θα πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στις δουλειές τους. Επίσης, οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολείων ειδικής αγωγής θα συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους, οπότε θα μετακινηθούν και αυτοί για να βρεθούν στις σχολικές αίθουσες. Θυμίζουμε πως οι μετακινήσεις που επιτρέπονται είναι συγκεκριμένες και γίνονται αποκλειστικά και μόνο με τα απαραίτητα έγγραφα ή την αποστολή SMS στο 13033.

Άδειοι δρόμοι στην Αθήνα μετά την επιβολή του lockdownInTime

Οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις

 • Εργασία
 • Μετάβαση στο σχολείο
 • Μετάβαση σε καταστήματα τροφοδοσίας
 • Μετάβαση σε τράπεζα
 • Λόγοι υγείας (επίσκεψη σε γιατρό, φαρμακείο)
 • Μετάβαση σε κηδεία
 • Σωματική άσκηση
 • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, όπως έχει διευκρινιστεί, οι λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κανείς μειώνονται και είναι οι εξής:

 • Έκτακτη ανάγκη
 • Εργασία
 • Βόλτα κατοικίδιου

Πώς θα πάτε για δουλειά στη διάρκεια του lockdown

Μια από τις σταθερές κινήσεις που θα επιτρέπεται να κάνει κανείς μέσα στην καραντίνα, είναι αυτή που αφορά την εργασία. Όσοι συνεχίζουν να έχουν υποχρεωτική παρουσία στον χώρο εργασίας τους, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση τύπου Α.

Όπως αναφέρει και το forma.gov.gr αυτή παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη. Σε περίπτωση νομικού προσώπου παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους συμπληρώνει τα στοιχεία ο ίδιος.

Με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων θα γίνονται οι μετακινήσεις των εργαζόμενων στη διάρκεια του LockdownInTime

Πώς θα πάνε τα παιδιά σας στο σχολείο στη διάρκεια της καραντίνας

Πέρα από την μετακίνηση για την εργασία, βεβαιώσεις χρειάζονται και οι ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες. Οι βεβαιώσεις παρέχονται από το forma.gov.gr και συμπληρώνονται από τους γονείς ενώ πρέπει να φέρουν την υπογραφή του διευθυντή του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, την Πέμπτη (5.11), διευκρινίστηκε και τι ισχύει για τους μαθητές που μετακινούνται με ταξί. Στο όχημα θα μπορούν να επιβαίνουν μέχρι τέσσερα άτομα, με τους μαθητές να υποχρεούνται να έχουν μαζί τους σχετική βεβαίωση και από τον διευθυντή του σχολείου.

Με τις απαραίτητες βεβαιώσεις θα μετακινούνται και οι μαθητές των σχολείωνInTime

Οι βεβαιώσεις τύπου Α και τύπου Β από το forma.gov.gr

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Για μεμονωμένες μετακινήσεις μαθητών/τριών απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές:

 1. SMS
 2. Εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης
 3. Χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

 1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

 1. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

 1. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here