Ψυχική υγεία – μέθοδος: Τι μας διδάσκει η θετική υπαρξιακή ψυχολογία


Ψυχική υγεία- μέθοδος: Τι μας διδάσκει η θετική υπαρξιακή ψυχολογία. Αν και είναι δύσκολο να πιστέψουμε, είναι δυνατόν να επιτύχουμε ευτυχία μετά από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν επίσης την πολύτιμη σημασία τους. Αυτό μας διδάσκει η θετική υπαρξιακή ψυχολογία. Για πολλούς, η θετική ψυχολογία έχει μια «σκοτεινή πλευρά». Αυτή η σχεδόν αποκλειστική εστίαση σε θετικά συναισθήματα, όπως χαρά, ενθουσιασμός ή ελπίδα, μπορεί να μας κάνει να παραμελήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη λιγότερο ευγενική πλευρά της ζωής. Σε απάντηση σε αυτό το γεγονός, μια νέα και πολύτιμη προσέγγιση εμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια: θετική υπαρξιακή ψυχολογία.

Ο υποστηρικτής του είναι ο Paul TP Wong, ένας Καναδός ψυχολόγος που ηγείται της «θετικής ψυχολογίας του δεύτερου κύματος» . Αυτή η τάση, περισσότερο από μια αναδιατύπωση, επιδιώκει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει και η δυστυχία και ότι πρέπει να το περάσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα είναι φυσιολογικό. Στο τέλος της ημέρας, όπως επεσήμανε ο Albert Camus, « κανείς δεν επιτυγχάνει τη χαρά του να ζει χωρίς πρώτα να έρθει σε επαφή με τα βάσανα». Αυτό που προτείνει ο Δρ Wong με την ενδιαφέρουσα θεωρία του είναι ένας νέος τρόπος κατανόησης αυτού του μοντέλου που καθιέρωσε ο Martin Seligman τη δεκαετία του ’90 επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε τις βιολογικές βάσεις της ψυχολογικής ευημερίας και της ευτυχίας.

Ο υπαρξισμός ως ακρογωνιαίος λίθος της θετικής υπαρξιακής ψυχολογίας του Wong. Υπάρχει μια πολύτιμη πτυχή σε αυτήν την προσέγγιση που καθιερώθηκε το 2011. Αυτό αναμφίβολα έχει ενσωματώσει την υπαρξιακή προοπτική στην ίδια τη θετική ψυχολογία. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται μεγαλύτερη σημασία, σκοπός και χρησιμότητα. Έτσι, τόσο οι φιλόσοφοι όσο και οι υπαρξιακοί ψυχολόγοι μας θυμίζουν ότι η ζωή αποτελείται από παράδοξα, προβλήματα και προβλήματα που είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε. Έτσι ενισχύουμε το θάρρος, καθώς και τη δέσμευσή μας για προσπάθεια, υπέρβαση και σταθερή δέσμευση απέναντι στον εαυτό μας και στη ζωή. Η θετική υπαρξιακή ψυχολογία υποθέτει ότι η αυθεντική ευτυχία έχει νόημα μόνο όταν κάποιος ξέρει τι είναι τα δεινά και ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει. Με αυτόν τον τρόπο, ένας από τους πυλώνες του είναι να μεσολαβήσει και να δώσει στρατηγικές ώστε οι άνθρωποι να μάθουν να αντιμετωπίζουν την απώλεια , τον φόβο του θανάτου, την απογοήτευση , το άγχος, το φόβο, την απόγνωση

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ