Αυτοπροστασία- Burnout: Πώς να βοηθήσετε τους άλλους χωρίς να καείτε

Αυτοπροστασία- Burnout: Πώς να βοηθήσετε τους άλλους χωρίς να καείτε. Στον υπεραγχώδη κόσμο που ζούμε, πολλοί υποφέρουμε από αργή αλλά οδυνηρή εξάντληση.

Μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουμε να δίνουμε σε άλλους, παρόλο που το δόσιμο είναι μια πρωταρχική πηγή ευτυχίας στις ζωές μας. Λοιπόν, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε χωρίς να “καούμε”; Μας λένε ότι η απάντηση αυτοφροντίδας είναι: Φρόντισε τον εαυτό σου. Το αξίζεις. Πάρτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Πες όχι! Είναι όμως μόνο αυτό;

Μία ιδιαίτερα ισχυρή μορφή αυτοφροντίδας περιλαμβάνει τη μετατροπή της σχέσης μας με τον εαυτό μας – ειδικότερα, την άσκηση αυτοσυμπόνιας. Αυτοσυμπόνια σημαίνει να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας όπως θα κάνατε με έναν φίλο – με καλοσύνη- ειδικά σε περιόδους που αποτύχατε. Η αυτοσυμπόνια θυμάται ότι όλοι κάνουμε λάθη, αντί να χτυπάμε. Και σημαίνει να προσέχετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις χωρίς να τα βυθίζετε υπερβολικά. Κοινωνική σύνδεση: Η φροντίδα για τον εαυτό μας σημαίνει επίσης αναζήτηση κοινωνικών συνδέσεων που μπορούν να μας προσφέρουν πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη όταν αγωνιζόμαστε. Μια μελέτη των νοσηλευτών διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε μια πιο συνεκτική ομάδα στην εργασία βοηθά στην πρόληψη της εξάντλησης και της κόπωσης της συμπόνιας, μειώνοντας τις επιπτώσεις του στρες και του τραύματος.

Μπορεί να φαίνεται αντίθετο ότι η ενσυναίσθηση – που περιλαμβάνει την παρακολούθηση των αγώνων των άλλων – θα μας βοηθούσε με τους δικούς μας, ιδιαίτερα για τους φροντιστές. Ωστόσο, η έρευνα σε κοινωνικούς λειτουργούς δείχνει ότι η περισσότερη ενσυναίσθηση μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξάντληση. Η έρευνα εγκεφάλου της Tania Singer υποδηλώνει ότι η εκπαίδευση συμπόνιας μπορεί πραγματικά να σας κάνει καλύτερα να αντιμετωπίσετε τα βάσανα των άλλων ανθρώπων – βοηθώντας σας να βοηθήσετε τους άλλους χωρίς να πληρώσετε μόνοι σας το κόστος. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα είναι ότι, αναπτύσσοντας συναισθήματα όπως συμπόνια και ενσυναίσθηση, προστατευόμαστε από το να αισθανόμαστε στενοχωρημένοι ή συγκλονισμένοι απέναντι στον πόνο. Όταν συνδέεστε αληθινά με ένα άλλο άτομο που πάσχει, μπορείτε πραγματικά να αισθανθείτε ενδυναμωμένοι και ενεργοποιημένοι, επειδή εμπνέεστε να αναβαθμίσετε αυτό το άτομο.

Η αυτοσυμπόνια, η κοινωνική σύνδεση και η ενσυναίσθηση είναι ισχυρές μορφές αυτοφροντίδας – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραδοσιακές δραστηριότητες αυτοφροντίδας δεν έχουν θέση στη ζωή μας. Η διατήρηση του πνεύματός σας με την άσκηση, τον ύπνο και τον χώρο για διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως ταινίες ή αγορές. Αυτές οι απολαύσεις μας δίνουν σύντομες εκρήξεις ευτυχίας που μπορούν να μας βοηθήσουν να μας τροφοδοτήσουν και να μας κρατήσουν παιχνιδιάρικους στη ζωή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here