Κορωνοϊός σκυλιά: Επιστήμονες τα εκπαιδεύουν ώστε να μυρίζουν τον covid-19

Κορωνοϊός σκυλιά: Επιστήμονες τα εκπαιδεύουν ώστε να μυρίζουν τον covid-19.  Ο Steve Lindsay, εντομολόγος δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Durham, εξηγεί πώς τα σκυλιά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανίχνευση λοιμώξεων από COVID-19.  

Είναι αυτή η οσφρητική ικανότητα που θα μπορούσε να κάνει τα σκυλιά έναν χρήσιμο σύμμαχο στη μάχη μας ενάντια σε έναν ιό που σκότωσε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι τα άτομα που είναι άρρωστα με ορισμένες ασθένειες εκπέμπουν ιδιαίτερες οσμές. Διαφορετικές λοιμώξεις επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος με διαφορετικούς τρόπους, παράγοντας συχνά συγκεκριμένους συνδυασμούς πτητικών ενώσεων.

Τα σκυλιά έχουν δείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσλαμβάνουν αυτές τις αερομεταφερόμενες χημικές ουσίες, εντοπίζοντας πότε οι άνθρωποι μολύνονται με ελονοσία, μολυσματικά βακτήρια, ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου. Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έντονη αίσθηση της μυρωδιάς των σκύλων, 10.000 φορές καλύτερη από αυτή των ανθρώπων, μπορεί να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν και άτομα που φέρουν COVID-19. Άλλες μελέτες έδωσαν πολλά υποσχόμενα, αν και νωρίς, αποτελέσματα. Τον Ιούνιο, μια ομάδα στη Γαλλία που χρησιμοποίησε ένα μικρό αριθμό δειγμάτων που συλλέχθηκαν από ανθρώπους ασθενείς που είχαν δοκιμαστεί για COVID-19 σε δοκιμές PCR,  βρήκε υψηλό βαθμό απόδειξης ότι τα σκυλιά μπορούσαν να ανιχνεύσουν μολύνσεις COVID-19 μέσω των διαφορών στη μυρωδιά του ιδρώτα στη μασχάλη των ανθρώπων.

Στη Γερμανία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μικρή πιλοτική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, με εκπαιδευμένους σκύλους ανιχνευτές του ιού – και έδειξαν ότι τα σκυλιά ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ θετικών για κορωνοϊό δειγμάτων και ομάδας ελέγχου με μέση ευαισθησία (ποσοστό ανίχνευσης αληθινών θετικών) 83% (πραγματικό αρνητικό ποσοστό) 96% μετά από μία μόνο εβδομάδα προπόνησης. Αυτό δεν είναι τόσο ακριβές όσο οι δοκιμές γρήγορου αντιγόνου COVID-19, οι οποίες έχουν ευαισθησία που κυμαίνεται από 84% έως σχεδόν 98%. Αλλά οι δοκιμές αντιγόνων απαιτούν συχνά άβολα ρινικά επιχρίσματα και χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να επιστρέψουν τα αποτελέσματα. Τα σκυλιά, αντιθέτως, μπορεί να γνωρίζουν εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί σε δευτερόλεπτα. Ενώ οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι τα σκυλιά μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για περισσότερες αποδείξεις ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργήσει πραγματικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here