Αξιολόγηση φάρμακα διαβούλευση Αγγλία: Προσπάθεια βελτίωσης της πρόσβασης των ασθενών σε ιατρικές καινοτομίες


Ο οργανισμός αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA) ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με μια πρόταση για αλλαγές στις μεθόδους που χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση πιθανών ιατρικών θεραπειών. Η NICE χρησιμοποιεί το μέτρο Quality-Adjusted Life Year (QALY) για να καθορίσει εάν μια θεραπεία είναι οικονομικά αποδοτική, με το τρέχον όριο να είναι περίπου 30.000 £ ανά QALY. Αυτή η φόρμουλα ζυγίζει το κόστος ενός δυνητικού φαρμάκου για ένα χρόνο έναντι της παράτασης της ζωής και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Επιπλέον, νέες θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να εγκριθούν μέσω του Ταμείου φαρμάκων Καρκίνου (CDF) της NICE, το οποίο κυκλοφόρησε το 2016. Μέσω του CDF, η NICE μπορεί να εκτιμήσει τα φάρμακα,  ενώ παρέχει ενδιάμεση χρηματοδότηση για έως και δύο χρόνια για να δώσει στους ασθενείς πρόσβαση σε φάρμακα που έχουν είτε ένα σχέδιο σύστασης για ρουτίνα χρήση στο NHS είτε ένα σχέδιο σύστασης για χρήση στο CDF. Ενώ η NICE υποβάλλεται τακτικά σε αναθεωρήσεις των διαδικασιών της, πολλοί εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας ζήτησαν θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών και φαρμάκων σε μια προσπάθεια βελτίωσης της πρόσβασης των ασθενών στις τελευταίες ιατρικές καινοτομίες.

Ο οργανισμός HTA έχει ήδη εντοπίσει πιθανούς τομείς για αλλαγή στο έγγραφο διαβούλευσης – αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της σοβαρότητας των ασθενειών, των ανισοτήτων στην υγεία και μιας «εκλεπτυσμένης» προσέγγισης για την αβεβαιότητα και τις καινοτόμες τεχνολογίες στις μεθοδολογίες αξιολόγησής της. Η NICE είπε ότι υπάρχει επίσης μια «περίπτωση αλλαγής» σχετικά με τον τρόπο που εκτιμά το κόστος και τις επιπτώσεις στην υγεία για τις τεχνολογίες υγείας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι αλλαγές στις μεθόδους οικονομικής απόδοσης υπερβαίνουν τις δυνατότητες αυτής της επανεξέτασης και θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά πριν από οποιαδήποτε αλλαγή.

«Καθώς αναπτύσσουμε ένα νέο ρυθμιστικό περιβάλλον και περιβάλλον πρόσβασης για φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διαγνωστικά και ψηφιακές τεχνολογίες υγείας, οι μέθοδοι μας πρέπει να στοχεύουν στην υποστήριξη της πρόωρης πρόσβασης των ασθενών με λογικό κόστος στο NHS, για παράδειγμα ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να κυκλοφορούν τα προϊόντα τους σε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο », δήλωσε ο Meindert Boysen, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στη NICE. «Η διασφάλιση ότι οι μέθοδοι μας είναι σαφείς, διαφανείς και προβλέψιμες θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αξιολόγησης για νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες», πρόσθεσε.

Σε απάντηση στην ανακοίνωση της διαβούλευσης, ο Σύνδεσμος της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI) χαιρέτισε τα σχέδια της NICE να αξιολογήσει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να αναπτύξει την καθοδήγησή της σχετικά με τις τεχνολογίες υγείας. “Οι αλλαγές που περιγράφονται μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως καταλύτης για τις παγκόσμιες επενδύσεις, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποδεικνύει τη δέσμευσή του για έρευνα, ανάπτυξη και χρήση νέων φαρμάκων και τεχνολογιών”, δήλωσε ο Richard Torbett, διευθύνων σύμβουλος της ABPI. “Η εφαρμογή είναι επίσης πλήρως προσιτή λόγω ενός εθελοντικού συστήματος, στο οποίο έχουν εγγραφεί οι φαρμακευτικές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι οι δαπάνες του NHS για φάρμακα διατηρούνται σε συμφωνημένο και προσιτό επίπεδο. Θα συνεργαστούμε με την ιδιότητα μέλους μας στο επόμενο στάδιο της διαβούλευσης” πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ