Ο Πομπέο αρνείται να αναγνωρίσει τη νίκη Μπάιντεν – Τι είπε για τη «δεύτερη θητεία» Τραμπ


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αρνήθηκε σήμερα να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να υπόσχεται μια «ομαλή μετάβαση» εξουσίας προς μια «δεύτερη» θητεία της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών – ένα βασικό υπουργείο για την εθνική ασφάλεια – για τη διευκόλυνση της μετάβασης με τα επιτελεία του εκλεγμένου προέδρου, ο Πομπέο απάντησε: «Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση προς μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ».

«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση ότι είναι μια «νομική διαδικασία» που «απαιτεί χρόνο».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι η μετάβαση που χρειάζεται ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λειτουργεί εύρυθμα σήμερα και εύρυθμα με τον πρόεδρο που θα είναι στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου το απόγευμα θα είναι μια επιτυχής μετάβαση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αυτό το υπουργείο επενδύει πλήρως για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ασφαλείς, ελεύθερες και δίκαιες, και τα μέλη των υπηρεσιών μου θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να εγγυηθούν ότι αυτό συμβαίνει», επέμεινε, κρίνοντας «γελοίο» να ερωτηθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στο εκλογικό αποτέλεσμα και αν αυτή υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες.

Πολλοί ηγέτες χωρών συμμάχων των ΗΠΑ, από τη Γαλλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, έχουν συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του

Εντούτοις, ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και έχει υποσχεθεί μια δικαστική μάχη για να επιτύχει ανατροπή εκλογικών αποτελεσμάτων, χωρίς ωστόσο να παράσχει την παραμικρή απόδειξη μιας μαζικής «νοθείας» που καταγγέλλει.

«Κάνουμε μεγάλη πρόοδο. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να έρχονται από την επόμενη εβδομάδα. Κάντε την Αμερική ξανά μεγάλη! (σ.σ. η τελευταία φράση ήταν το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας)» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Δεν σταμάτησε, ωστόσο, εκεί. «Θα νικήσουμε!» έγραψε αμέσως μετά, πάντα με κεφαλαία γράμματα, πιστεύοντας ίσως ότι έτσι γίνεται πιο πειστικός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ