Κορωνοϊός- μελέτη: Οι επιπτώσεις του στο γαστρεντερικό σύστημα


Κορωνοϊός- μελέτη: Οι επιπτώσεις του στο γαστρεντερικό σύστημα. Μια νέα μελέτη έχει επισημάνει τον επιπολασμό των γαστρεντερικών συμπτωμάτων σε άτομα με COVID-19 και τι σημάδια πρέπει να προσέχουν οι ακτινολόγοι της κοιλιάς.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές έχουν συνθέσει στοιχεία από 36 επιστημονικά άρθρα για να επισημάνουν την επικράτηση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων σε άτομα με COVID-19. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Abdominal Radiology, εντοπίζει επίσης μερικά από τα σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι ακτινολόγοι. Μία από τις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19 ήταν το γεγονός ότι το SARS-CoV-2 είναι ένα νέος κορωναϊός. Ενώ έχει κάποιες ομοιότητες με τον προηγούμενο σοβαρό σύνδρομο οξέος αναπνευστικού κορωνοϊού(SARS-CoV) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), το SARS-CoV-2 έχει επίσης πολλές διαφορές.

Με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με τον ιό για να ανακαλύψουν μερικά από αυτά τα άγνωστα και, ως εκ τούτου, να βοηθήσουν στην ενημέρωση αποτελεσματικών αποφάσεων πολιτικής και κλινικών πρακτικών. Αυτό συνέβη με τα συμπτώματα του COVID-19. Ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν τα πιο κοινά συμπτώματα – πυρετό, βήχα, απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης και δύσπνοια – για κάποιο χρονικό διάστημα, έχουν εντοπίσει πρόσφατα άλλα, λιγότερο κοινά, αλλά σημαντικά συμπτώματα.

 

Μετά τη σύνθεση των στοιχείων από αυτές τις 36 μελέτες, οι ερευνητές εντόπισαν δύο βασικά ευρήματα. Πρώτον, τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι μια σημαντική πτυχή του COVID-19 και μπορεί να υπάρχουν απουσία άλλων πιο γνωστών συμπτωμάτων. Οι ερευνητές τόνισαν μια meta-ανάλυση που κάλυπτε περισσότερα από 4.200 άτομα που διαπίστωσαν ότι το 17,6% είχε γαστρεντερικά συμπτώματα. Σε άλλη μελέτη 1.141 ατόμων, το 16% παρουσίασε μόνο γαστρεντερικά συμπτώματα. Δεύτερον, οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από σημάδια που ένας κοιλιακός ακτινολόγος πρέπει να προσέχει όταν απεικονίζει άτομα – ιδιαίτερα επειδή οι γιατροί έχουν αναφέρει την τυχαία ταυτοποίηση του COVID-19 σε σημαντικό ποσοστό ατόμων με γαστρεντερικό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ