Εμβόλιο κορονοϊού – Νέα αποκάλυψη: Ετοιμάζουν εμβόλιο σε σκόνη, χωρίς κατάψυξη


Εμβόλιο – Κορονοϊός: Κορυφαίος επιστήμονας της Pfizer αποκάλυψε ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός ήδη εργάζεται για μια νέα εκδοχή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε μορφή σκόνης, που μπορεί να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη φύλαξή του σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης

Όπως είπε μιλώντας στο Business Insider ο Μάικλ Ντόλστεν, η Pfizer σχεδιάζει ήδη μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη το 2021. Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε λίαν υποσχόμενα ενδιάμεσα αποτελέσματα από το εμβόλιό του κατά του κορωνοϊού, που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 90% παρέχοντας ανοσία σε 94 άτομα που μετείχαν στη μελέτη. Και τώρα ετοιμάζεται να ζητήσει εντός του μήνα -πιθανώς την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου- από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έκτακτη έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου.

Το εμβόλιο σε σκόνη δεύτερης γενιάς θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το επόμενο έτος.
Το εμβόλιο σε σκόνη θα χρειαζόταν μόνο τυπική ψύξη και όχι πάγωμα.

Στην τελική ευθεία για το εμβόλιο του κορωνοϊού -Οι ιδρυτές της ανήκουν
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε αυτή την εκδοχή του εμβολίου, καθώς θα πρέπει να φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου και ακόμη και πολλά κορυφαία νοσοκομεία δεν διαθέτουν τέτοια ψυγεία. Την ίδια ώρα, τα εμβόλια θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό πάγο -μια στερεή μορφή διοξειδίου του άνθρακα, που όταν αναμειχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να δημιουργήσει ένα λουτρό κρύου πάγου, με θερμοκρασία -78 βαθμών Κελσίου. Ο Ντόλστεν είπε ότι η Pfizer σχεδιάζει ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς σε μορφή σκόνης, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό. «Σκεφτόμαστε κάποιες δυνατότητες για τα εμβόλια της επόμενης γενιάς. Για την Covid-19 πιστεύω ότι θα παρουσιάσουμε τον επόμενο χρόνο ένα εμβόλιο σε μορφή σκόνης», δήλωσε στο Business Insider. Ένα τέτοιο εμβόλιο θα χρειαζόταν απλή συντήρηση στο ψυγείο και όχι σε βαθιά κατάψυξη. Ωστόσο, ο Ντόλστεν δεν αποκάλυψε την ακριβή θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να φυλάσσεται το νέο εμβόλιο.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι πολύ σημαντική αφού θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Από Ιανουάριο το εμβόλιο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα έχει στη διάθεσή της 1,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τα οποία αναμένεται να έρθουν σταδιακά και τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες σε δύο δόσεις με διαφορά περίπου 28 ημερών ανάμεσα στις εγχύσεις.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Tο ποιοι πολίτες θα εμβολιαστούν το νέο έτος πρώτοι στη χώρα μας έχει αποφασιστεί έπειτα από σχετικές επιστημονικές εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό αλλά και με βάσει στατιστικά στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Έτσι, το πρώτο δίμηνο του 2021 πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά του SARS-CoV-2 οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και ειδικότερα όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο επαφής με ύποπτα και θετικά κρούσματα, τα σώματα ασφαλείας, έπειτα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά και τέλος οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας.

Τα επόμενα χρόνια, ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνεται όπως και στην περίπτωση της εποχικής γρίπης, δηλαδή το εμβόλιο θα ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα γίνεται σε συγκεκριμένο εύρος χρόνου ώστε να δημιουργείται εγκαίρως το ανοσιακό τείχος. Οι κορονοϊοί, στην οικογένεια των οποίων ανήκει ο SARS-CoV-2, έχουν μια μεγάλη περίοδο κυκλοφορίας στην κοινότητα, από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Θεωρητικά, λοιπόν, θα πρέπει ο εμβολιασμός να γίνεται τουλάχιστον 1,5 μήνες νωρίτερα από την έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας του κορωνοϊού, δηλαδή περί τα μέσα Αυγούστου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ