Ρωσικό εμβόλιο: Η Μόσχα υποστηρίζει 92% αποτελεσματικότητα


Μετά το ευχάριστο νέο της Δευτέρας που έκανε λόγο για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την σύμπραξη των εταιρειών Pfizer και BioNTec, η Μόσχα «απαντά» με πόρισμα που κάνει λόγο για 92% αποτελεσματικότητα του ανάλογου εμβολίου Sputnik V.

Ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν την επιτυχία του τελευταίου εγχειρήματος από το ρωσική πλευρά φαρμακοποιίας, εκφράζουν, ωστόσο, και την έντονη δυσπιστία τους καθώς το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών. Τα αποτελέσματα συντάχθηκαν βάσει αποτελεσμάτων σε  περιπτώσεις σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με τις 94 λοιμώξεις που διενεργήθηκαν από τις εταιρείες Pfizer και BioNTec. Μάλιστα, προκειμένου να εξακριβωθεί με επιστημονική αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους, οι εταιρείες σκοπεύουν να εξετάσουν συνολικά 164 περiπτώσεις Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, στην Μόσχα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων θα συνεχίσει την έρευνα για 6 ακόμα μήνες. O δε Alexander Gintsburg, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Gamaleya , το οποίο δημιούργησε το εμβόλιο, υποστήριξε πως τα προσωρινά αποτελέσματα του Sputnik-V είναι ενθαρρυντικά και εξέφρασε την πεποίθηση του πως στους επόμενους μήνες θα μπορεί να διατεθεί στην ρωσική επικράτεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την βιασύνη της Μόσχας σημειώνοντας: «Δεν είναι αγώνας δρόμου. Θα πρέπει να διεξαχθούν όλες οι δοκιμές με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται τα προκαθορισμένα κριτήρια ώστε να αποφευχθεί μια επιλεκτική συλλογή δεδομένων» επισήμανε ο Eleanor Riley, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ενώ προσέθεσε «Ένα τέτοιο ρίσκο θα έπληττε την εμπιστοσύνη του κόσμου σε όλα τα εμβόλια και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό».

«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου που έχει τα δικαιώματα και υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου και το εμπορεύεται (RDIF), Kirill Dmitriev, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Independent.


ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ