Έκκληση Εξαδάκτυλου: Οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται βοήθεια – Πολύ κοντά εικόνες Ιταλίας


«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο»

Έκκληση σε δραματικούς τόνους απευθύνει προς τους γιατρούς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καλώντας τους να πάνε στη Θεσσαλονίκη και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, ενώ ανέφερε ότι οι εικόνες που είδαμε την άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στην βόρεια Ιταλία, δεν απέχουν πολύ.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η πανδημία θα νικηθεί «ακόμα και αν χρειαστεί να παρέχουμε βοήθεια σε δημόσιους χώρους». «Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στη συνέχεια ο κ. Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνωστισμό λέγοντας «οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα συνιστά υγειονομικό έγκλημα». Παράλληλα επεσήμανε ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, τα δεύτερα κύματα είναι και ισχυρότερα και φονικότερα από τα πρώτα.

Αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μεγάλο καθημερινό αριθμό κρουσμάτων παρόλο που βρίσκεται σε lockdown εδώ και 12 μέρες, ανέφερε ότι ναι μεν παρατηρείται μια μικρή μείωση του ρυθμού της ταχύτητας μετάδοσης, αλλά όχι σταθεροποίηση κι επιβράδυνση. «Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά, αλλά και 60.000 να είναι οι νοσούντες, όπως εκτιμά το ΑΠΘ, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάμψη. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο lockdown», κατέληξε.

«Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ από τα συνολικά 2.752 κρούσματα σε όλη την χώρα, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει την αρνητική πρωτιά καταγράφοντας 777 νέα.

Την ίδια ώρα στα όριά τους έχουν φτάσει το Πανεπιστημιακό και το Γενικό νοσοκομείο της Λάρισας την ώρα που η πόλη βρίσκεται στην τρίτη θέση πανελλαδικά σε αριθμό κρουσμάτων καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 137 κρούσματα.

Η κατάσταση σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είναι πολύ δύσκολη, ενώ σε κανένα από τα δυο νοσοκομεία δεν υπάρχουν κενά κρεββάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διακομιδές ασθενών από τις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών. Παράλληλα, σημειώνεται ότι εκκενώθηκε η ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 14 ασθενείς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ