Κορονοϊός: Ασφυκτική κατάσταση με τις ΜΕΘ – Τρόμος στη Θεσσαλονίκη με σκηνές στο ΑΧΕΠΑ

Με ραγδαίο ρυθμό αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων από την πανδημία του κορονοϊού, με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγεία να αυξάνεται συνεχώς.

Μέχρι και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, οι κενές Εντατικές για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) ήταν μόλις 16.

Την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, με βάση τα οποία σήμερα, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).

Μέχρι και χθες οι ΜΕΘ-Covid σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%). Στα νοσοκομεία της Αττικής το σύνολο των Εντατικών για κορονοϊό ήταν μέχρι χθες σε 206. Η πληρότητά τους κυμαίνεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και έφτανε μέχρι χθες το 63%. Με δεδομένο, όμως, ότι οι ασθενείς παραμένουν περισσότερες από δέκα ημέρες μέσα στα νοσοκομεία, εάν οι νέες εισαγωγές συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό -ξεπέρασαν από προχθές τις 400-, τότε το σύστημα θα «μπουκώσει». Στην παραδοχή ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες προχώρησε, άλλωστε, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη.

Εικόνες Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη – Κέντρο νοσηλείας Covid-19 το Βελλίδειο

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν από νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα, από όπου ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έκανε και έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, υπάρχουν ακόμα σκέψεις να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας Covid το Βελλίδειο, αν χρειαστεί υποστήριξη το σύστημα. Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.

Γιατί έστησαν σκηνές έξω από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο

Σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ.

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Εφιαλτικό σενάριο για τις επόμενες 14 ημέρες

Στο γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων δεν θα μειωθεί τις επόμενες δυο εβδομάδες αναφέρθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν.

«Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης σημειώνοντας επίσης ότι δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».

Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Ο αριθμός τους μπορεί να αυξάνεται ακόμα και αν μειώνονται τα κρούσματα για τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr.

Η εικόνα του ΕΣΥ

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

 • Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).
 • Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).
 • Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).

Εξάλλου, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, από την άλλη, οι ΜΕΘ-COVID είναι 206 σήμερα. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

 • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)
 • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)
 • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)
 • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)
 • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)
 • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)
 • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)
 • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here