Μηταράκης: Μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκαν 50% οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα ΚΥΤ


Μέσα σε ένα χρόνο, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα ΚΥΤ και τις δομές των νησιών μειώθηκαν στο μισό, όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. 

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά ήταν 18.872, όταν τον Οκτώβριο του 2019 αριθμούσαν τους 35.787( μείωση 47%). Η σημαντική μείωση στους διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ακόμα μεγαλύτερη ( -51% σε σχέση με Οκτ. 2019), ενώ οι αιτούντες είναι λιγότεροι και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 ( Οκτ 2020: 15.807 Ιουλ 2019: 16.042).

Παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα, με την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο 2020, πλέον η εικόνα στα νησιά έχει αλλάξει δραστικά. Στην Λέσβο, οι διαμένοντες έχουν μειωθεί κατά 52%, στη Χίο κατά 46%, στη Σάμο κατά 40%, στη Λέρο κατά 67% και στην Κω κατά 68%.

Η δραστική αλλαγή στην εικόνα των νησιών οφείλεται και στη συνεχιζόμενη μείωση των αφίξεων ( -76%), αύξηση των μεταφορών ( 108%), αύξηση των αποφάσεων ασύλου ( 73%), μείωση των εκκρεμών αποφάσεων (-38%), αλλά και στις επιστροφές που συνεχίζονται παρά τις νέες πρόσθετες δυσκολίες με τα έκτακτα μέτρα πρόληψης της διασποράς τουCOVID-19.

Το θετικό ισοζύγιο επιστροφών – αφίξεων συνεχίζεται σταθερά, τόσο για τον μήνα Οκτώβριο (1.434 αποχωρήσεις – 1.193 αφίξεις) όσο και για το τρίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου (4.013 αποχωρήσεις- 3.045 αφίξεις).

Το Υπουργείο Μετανάστευσης Ασύλου από αυτόν τον μήνα θα δημοσιεύει και ενημερωτικό δελτίο, το οποίο θα καταγράφει τα στοιχεία αλλά και την πορεία εξέλιξης των αδειών διαμονής, δεδομένα δηλαδή που σχετίζονται με την νόμιμη μετανάστευση στη χώρα. Τα στοιχεία θα αφορούν τους τέσσερις κύριους τύπους αδειών διαμονής (απασχόληση, οικογενειακή επανένωση λοιποί τύποι αδειών διαμονής πχ άδεια επενδυτήgoldenvisaκαι σπουδές). Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τέλος Οκτωβρίου, οι άδειες διαμονής σε ισχύ ανήλθαν στις 514.734. Σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αδειών ανά μήνα, παρατηρείται μια σταθερά πτωτική τάση από την αρχή του 2020 της τάξης του 5,9%.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:

Μετά από πέντε χρόνια έντονης μεταναστευτικής κρίσης, όπου η Ελλάδα ήταν η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης, η εικόνα αλλάζει δραστικά. Η μείωση των ροών το 2020 συνεχίζεται σταθερά, όπως σταθερός είναι και ο διπλασιασμός της έκδοσης αποφάσεων ασύλου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά την αποσυμφόρηση των νησιών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο στόχος της αποσυμφόρησης της ηπειρωτικής Ελλάδας με το κλείσιμο των δομών, λόγω μικρότερων αναγκών, είναι πλέον εφικτός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ