Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα


Με την δημιουργία εμβολίου η Κούβα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προμηθευτή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, επισημαίνουν οι ειδικοί. «Η συμβολή της Κούβας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά ευπαθείς ομάδες τις περιοχής μας, όπως ηλικιωμένους ή μειονότητες» επιβεβαιώνει ο Χοσέ Μόγια, εκπρόσωπος του Παν-Αμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), θυγατρικού οργανισμού του ΠΟΥ και φορέα που προτίθεται να αναλάβει την παροχή του εμβολίου στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δοκιμές υποστηρίζονται από το COVAX, ένα πρόγραμμα – σύμπραξη του ΠΟΥ και του Συνασπισμού για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI)

Τα εμβόλια αποτελούν την πιο καίρια λύση για το τέλος της πανδημίας, η οποία απαριθμεί συνολικά 1,2 εκατ. νεκρούς σε όλη την υφήλιο και έχοντας φέρει στο χείλος του γκρεμού την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν συνολικά 47 εμβόλια τα οποία έχουν τεθεί σε κλινικές δοκιμές. Η Κούβα αποτελεί ιστορικό εφευρέτη εμβολίων με περιπτώσεις όπως η μηνιγγίτιδα ή η Ηπατίτιδα Β.

Ήδη πολλές Λατινικές χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Μεξικό έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά του εμβολίου, σε περίπτωση πληρότητας των καθορισμένων κριτηρίων, αλλά και από την αφρικανική ήπειρο (Αιθιοπία) φαίνεται να υπάρχει εμπιστοσύνη στην κουβανική επιστημονική κοινότητα, λόγω των διαχρονικών επιτυχιών της.

Η Κούβα θα παρέχει το εμβόλιο στις χώρες με τις οποίες έχει συμφωνήσει και μόνον εφόσον έχει καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της. «Καταβάλλουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε όλους τους Κουβανούς μέσα στο πρώτο διάστημα του 2021» δήλωσε ο Βιθέντε Πέρεθ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Finlay, το κύριο ερευνητικό κέντρο της Κούβας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ