Lockdown: Το τριπλό ρεκόρ φέρνει νέα πιο σκληρά μέτρα – Από Παρασκευή όλοι στο σπίτι μετά τις 9


Lockdown: Σε ισχύ θα τεθεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00  σε όλη την Ελλάδα – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση αν συνεχιστεί η δραματική αύξηση κρουσμάτων

Με νέα δεδομένα θα ξυπνήσει την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου η χώρα καθώς από τα ξημερώματα θα τεθούν σε ισχύ τα νέα σκληρότερα μέτρα του lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην χώρα μας.

Πλέον με τα νέα μέτρα οι πολίτες τη χώρας θα έχουν μόνο δύο επιλογές για το χρονικό διάστημα από τις 21:00 έως τις 5:00 τα ξημερώματα για να στέλνουν sms στο 13033. Ειδικότερα, από την Παρασκευή λόγω των νέων μέτρων σε όλη τη χώρα θα επιτρέπονται μόνο οι «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους υγείας, εργασίας ή για την βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση από τις 21:00 έως και τις 5:00.

Οι πολίτες πλέον θα έχουν στη διάθεσή τούς παρακάτω κωδικούς:

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου.

Σημειώνεται ότι η κίνηση των πολιτών για λόγους εργασίας θα μείνουν ως έχουν. Επίσης σημειώνεται ότι θα επιτρέπεται και η κίνηση για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας.

Τι αλλάζει στην ατομική άθληση

Αλλάζει η ατομική άθληση. Αιτία που εκμεταλλεύτηκαν πολλοί προκειμένου να βγουν από το σπίτι τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 εκατομμύριο άτομα το βράδυ της Κυριακής, 8 Νοεμβρίου, ήθελαν να γυμναστούν και γι’ αυτό έστειλαν sms στο 13033. Αυτό ήταν μάλλον αρκετό ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα. Ετσι, σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίστηκε πως ό,τι αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Τι ισχύει στην τηλεργασία

Σε ό,τι αφορά στην τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, έγινε και σύσταση στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο. Τέλος, το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Συνεχίζεται το delivery και το take away

Κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ ‘ οίκον και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα κατά τις ώρες 21:00 – 05:00, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση αν συνεχιστεί η δραματική αύξηση κρουσμάτων

Τα άσχημα νέα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού προκάλεσαν ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία εξετάζει νέα μέτρα επιπλέον του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και από επιστήμονες δεν αναμένεται να δούμε μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, υπάρχει περίπτωση να δούμε και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον σημερινό.

Το πρώτο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι πιο σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα καθολικό lockdown και πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.

Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%. Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες και θα εφαρμοστεί με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίες.

Σε δεύτερη φάση στο «στόχαστρο» θα μπουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία που συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα, καθώς έχει πέσει πρόταση στο τραπέζι να κλείσουν όλα για 15 ημέρες.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας δεν είναι εικόνα που δείχνει ότι μπορεί το lockdown να λήξει έστω μερικώς στο τέλος του μήνα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το ρεπορτάζ του Mega

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ