Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Το σεξ κατά την περίοδο της κύησης δεν βλάπτει το έμβρυο σε οποιοδήποτε μήνα μιας τυπικής, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνης. Το μωρό είναι πάντοτε σε ασφαλή θέση, προστατευόμενο από πολλά στοιχεία, όπως οι μύες της μήτρας, ο αμνιακός σάκος και το βύσμα της βλέννας. Πολλοί πιστεύουν πως η σεξουαλική διαδικασία και ιδιαίτερα ο οργασμός μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή του εμβρύου ή σε πρόωρο τοκετό. Έρευνες έχουν δείξει πως τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν συνδέονται με την πραγματικότητα.

Ωστόσο, συχνά γυναικολόγοι μιλούν για υψηλό ρίσκο και απαγορεύουν την σεξουαλική επαφή, αλλά αυτό ενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις και συνήθως κατά τους τελευταίες δύο μήνες της κύησης.

Ιδανικές στάσεις για μηδενισμό του κινδύνου

Για τον περιορισμό της ανησυχίας των γονέων υπάρχουν ορισμένες ιδανικές στάσεις, οι οποίες αποκλείουν οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας επιπλοκών.

Συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία στάδια της κύησης, το ζευγάρι θα πρέπει να επιλέγει στάσεις που μηδενίζουν την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς, όπως η ιεραποστολική στάση.

 

Και αυτό διότι όταν η γυναίκα ξαπλώσει την πλάτη της το βάρος του εμβρύου μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ζωτικά όργανα ή τις κύριες αρτηρίες.

Mια έγγυος γυναίκα ενδεχομένως θα αισθανθεί πιο άνετα όταν επιλέξει μια στάση στην οποία μπορεί η ίδια να ελέγξει την ταχύτητα και το βάθος της διείσδυσης. Τέτοιες στάσεις είναι η καβαλάρισσα ή το κουτάλι.

 

 

Στοματικό και πρωκτικό σεξ

  • Το στοματικό σεξ είναι απολύτως ασφαλές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, ο άνδρας δεν θα πρέπει να εγκλωβίζει αέρα στον κόλπο της εγγύου καθώς μπορεί να προκαλέσει εμβολή αέρα, όπου μια φυσαλίδα αέρα μπλοκάρει ένα αιμοφόρο αγγείο. Μια τέτοια κατάσταση, αν και σπάνια, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο όσο και την μητέρα.
  • Το πρωκτικό σεξ δεν βλάπτει το μωρό, όμως μπορεί να μην είναι άνετο εάν η μαμά παρουσιάζει αιμορροΐδες λόγω της εγκυμοσύνης. Φυσικά, το πρωκτικό σεξ που προηγείται της διείσδυσης στον κόλπο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταφορά βακτηρίων στον κόλπο και συνεπώς κάποια μόλυνση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ

Ένας γυναικολόγος μπορεί να απαγορέψει την σεξουαλική επαφή στις ακόλουθες περιπτώσεις

  • σε προβλήματα του τραχήλου της μήτρας
  • στην κύηση διδύμων
  • όταν ο πλακούντας εμποδίζει την είδοσο στον τράχηλο
  • προηγούμενου πρόωρου τοκετού
  • αιμορραγίας
  • σε διαρροή αμνιακού υγρού
  • όταν έχουν σπάσει τα νερά

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here