Δημοτικά σχολεία: Σήμερα οι αποφάσεις για το κλείσιμό τους – Τι είπαν Κικίλιας-Πέτσας


Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η ανάσχεση της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την κυβέρνηση να λαμβάνει βήμα-βήμα όλο και πιο αυστηρά μέτρα.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία προκειμένου να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η κινητικότητα και να ανασχεθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε ότι αφορά την άρση του lockdown ο κ. Πέτσας μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, σημείωσε πως τα κρούσματα θα πρέπει να υποχωρήσουν στα επίπεδα Σεπτεμβρίου δηλαδή στα 300 με 400 και ζήτησε με έμφαση πιστή τήρηση των μέτρων και μείωση της κινητικότητας.

Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι σήμερα θα αποφασιστούν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των σχολείων, ενώ σχολίασε τη νέα πρόκληση του Παύλου Πολάκη στο νοσοκομείο Σωτηρία, στο οποίο εμφανίστηκε χωρίς μάσκα.

«Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη συμμόρφωση των πολιτών και ανάλογα με την επιθετικότητα του ιού θα αποφασιστεί και το πότε θα τελειώσει το lockdown», σχολίασε σχετικά με τη διάρκεια των μέτρων καραντίνας ο κ. Κικίλιας.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε στον Alpha 98,9 ότι «με ανησυχεί πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει. Η εφημερία χθες έκλεισε με 80 εισαγωγές και 20 ύποπτα κρούσματα. Υπολογίστε αυτόν τον αριθμό κάθε μέρα για τις επόμενες 10-15 μέρες. Εκπονήσαμε ένα έκτακτο πλάνο, από καρδιοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές αίθουσες και έχουμε άλλες 100, όταν όλη η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται και έχουν περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη κατά 70% και 30% από γύρω περιοχές».

Αντίστοιχα η υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως δεν υπάρχει ως τώρα εισήγηση για κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων. Τόνισε ακόμη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι έχουμε πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων στο 0,4 με 0,5 τμημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όποια απόφαση της εισηγηθεί η επιστημονική Επιτροπή. «Είμαστε σε συνεχή επίβλεψη και φροντίζουμε την τήρηση των μέτρων με προσήλωση».

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι σε κάποιες περιοχές οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο επηρεαζόμενοι από τη γενικότερη εικόνα. Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων ανέφερε ότι θα σχεδιαστεί από τον ΕΟΔΥ, ώστε πριν, τα παιδιά των Γυμνασίων και Λυκείων, να εξεταστούν και να αξιολογηθεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 30 Νοεμβρίου.

Πώς δεν θα διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία

Από την πλευρά της πάντως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει λάβει ακόμα σχετική εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι από το ξεκίνημα της κρίσης του κορωνοϊού το υπουργείο Παιδείας κινείται βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, οι οποίοι, επανέλαβε, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταθέσει πρόταση για κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων. Τα στοιχεία, προσέθεσε η υπουργός Παιδείας, δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.

Παρά ταύτα, το υπ. Παιδείας είναι έτοιμο και για το σενάριο του «λουκέτου» στα Δημοτικά σχολεία. Η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δυο βασικά «εργαλεία» προκειμένου να μη διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία:

H εκπαιδευτική τηλεόραση, καθώς έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός και χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ