Κορονοϊός – Κρούσματα: Πώς η συγκομιδή της ελιάς προκάλεσε εκθετική αύξηση σε 4 νομούς


Ένας παράγοντας που δεν είχε υπολογιστεί ίσως ευθύνεται για μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην επικράτεια

Ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα μας και φαίνεται πως η συγκομιδή της ελιάς έφερε και μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς», σημείωσε κατά τη χθεσινή (13/11) ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στον χάρτη της πανδημίας στη χώρα μας μπήκαν 4 περιοχές οι οποίες δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν για το ιικό τους φορτίο. Αυτές είναι η Κρήτη, η Φωκίδα, η Μυτιλήνη και η Μεσσηνία, όλες τους περιοχές πλούσιες σε ελιές και ελαιοπαραγωγή.

Το εφιαλτικό σενάριο όμως, θέλει και άλλες περιοχές όπου αρκετός κόσμος βρέθηκε για να μαζέψει ελιές να μπαίνουν στον πανδημικό χάρτη μέσα στις επόμενες ημέρες, την ίδια ώρα που οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στο «κόκκινο».

Όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Κοντοζαμάνης: Εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό

Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης και εξηγεί ότι ήδη εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού».

Όπως σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων».

Η τελευταία συμφωνία αφορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και Biontech, το οποίο σκόρπισε παγκόσμια αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα κατά 90%. Πρόκειται για την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ