Οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου – Πότε και πόσα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων έως το τέλος του έτους –  Πόσα και πότε πρέπει να πληρώσουμε – Το χρονοδιάγραμμα από την φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη. 

Κλείνοντας το 2020, μας πιέζει να ταχτοποιήσουμε μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων. Βεβαίως αυτές τις ημέρες η χώρα βρίσκεται σε lockdown ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το τι και πότε πρέπει να πληρώσουμε.

Η φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη μας παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων μέχρι τέλους του έτους.

  • Αρχικά έχουμε τα τέλη κυκλοφορίας με προθεσμία πληρωμής έως 31/12/2020. Το πρόστιμο σε καθυστέρηση από την ημερομηνία αυτή που ορίζει ο νόμος είναι το διπλάσιο ποσό των αναλογούντων τελών.

Προσοχή:

Συνήθως δίνεται μία ολιγοήμερη παράταση, αλλά αυτό ανακοινώνεται εκείνες τις ημέρες και καλό είναι να μην περιμένουμε αλλά να πληρώσουμε εγκαίρως.

* Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας στην ώρα τους, για να μην λάβουν το πρόστιμο αν δεν θα πληρώσουν , μπορούν να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους στην Εφορία.

Συμπληρώνοντας μια υπεύθυνη δήλωση ότι το όχημα θα παραμείνει σε κλειστό χώρο στάθμευσης. Απαγορεύεται όχημα που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες του να βρίσκεται σταθμευμένο στο δρόμο. Κινδυνεύει να το σηκώσει ο γερανός.

  • Επίσης έχουμε την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ τέλος Δεκεμβρίου που θα πρέπει να πληρωθεί. Η πέμπτη δόση είναι τέλος Ιανουαρίου και η έκτη και τελευταία τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη και η δεύτερη δόση έπρεπε να καταβληθούν μαζί στο τέλος του Οκτωβρίου, η τρίτη δόση τέλος Νοεμβρίου και έπονται οι επόμενες.

* Όσοι φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να πληρώσουν τις αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις , ώστε να μην χαθεί η ρύθμιση αλλά και να μην λάβουν προσαυξήσεις.

* Σημαντικό πολύ είναι να μην ξεχαστεί η κατάθεση της τροποποιητικής δήλωσης των αναδρομικών που έχουν εισπραχτεί μέσα στο 2019 και αφορούν παρελθόντα έτη.

Προσοχή:

Εδώ θα πρέπει να γίνουν τροποποιητικές δηλώσεις στα αντίστοιχα έτη που αφορούν , ηλεκτρονικές ή χειρόγραφες ανάλογα το έτος αναφοράς.

  • Μία ακόμα υποχρέωση είναι η δόση του φόρου εισοδήματος και για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα.

o Φέτος ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων , λόγο των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία είναι σε 8 μηνιαίες συνεχόμενες δόσεις και όχι σε τρεις ως είθισται μέχρι σήμερα.

o Και βέβαια όσοι έχετε ρυθμίσει αυτές τις οφειλές οφείλεται να πληρώνεται τις αντίστοιχες δόσεις κάθε μήνα.

  • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ του μήνα.
  • Επίσης προσοχή στις φορολογικές δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού.

o Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και η αίτησή τους εγκρίθηκε μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση μόνο για το φορολογικό έτος 2019 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου, δηλαδή έως 31/12/2020.

* Μέχρι τέλος του έτους οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην Εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε.

  • Τέλος , όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες έως 31/12/2020.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ