Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης: Απεβίωσε λόγω κορωνοϊού


Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης: Απεβίωσε λόγω κορωνοϊού. Την μάχη με τη ζωή την έχασε την Κυριακή μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο οποίο νοσηλευόταν, αφού είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2.

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι  εκλιπών, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή στην Κλινική Covid-19 του ιδρύματος και κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. “Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.”

Ο Μακαριστός ήταν από τους ιεράρχες που καλούσε τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοιό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στο συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου, στο οποίο οι ιεράρχες και αρκετοί πιστοί είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις. Τις επόμενες μέρες, μετά τη Δοξολογία, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊο ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.

Ποιος ήταν

Ο Ιωάννης (Τασσιάς) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία το 1979 και το τμήμα της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1982. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος. Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου μέχρι το 1994. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως ιερατικός προϊστάμενος. Από το 1983 υπηρέτησε ως ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, από το 1994 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τότε πρωτοστάτησε στην διεκδίκηση της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη από την Εκκλησία ως χώρου λατρείας και πλέον η Ροτόντα δίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για ορισμένες λειτουργίες κάθε έτος.

Εξελέγη στις 10 Μαΐου 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Μητροπολίτης Λαγκαδά. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε στις 16 Μαΐου 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης. Είχε συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου. Είχε λάβει μέρος σε Θεολογικά Συνέδρια. Έχει διδάξει σε Κατηχητικά Φροντιστήρια και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Για περίπου 20 χρόνια παρουσίασε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ακόμα είχε διδάξει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συνέγραψε άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου. Έλαβε μέρος διά εισηγήσεων σε Θεολογικά Συνέδρια. Δίδαξε σε Κατηχητικά Φροντιστήρια και την Σχολή Μετεκπαιδεύσεως Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επί εικοσαετία παρουσίασε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές εποικοδομητικού και ομολογιακού της Ορθοδόξου Πίστεως.

Δίδαξε ως καθηγητής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε σειρά διαλέξεων αγιολογικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος πέραν της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και σε άλλες Ιερές Μητροπόλεις. Επί 18 χρόνια διηύθυνε τη σειρά διαλέξεων «Ἀκαδημαϊκοὶ Διάλογοι» στην αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Το 1994 ίδρυσε το Ιερό Ησυχαστήριο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Υπηρέτησε μέχρι και σήμερα Διευθυντής του Κέντρου Ορθοδόξου Αγιολογίας υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ θεολογίας στη Θεολογική Ακαδημία της ιστορικής πόλεως Οὔζγκοροντ της Ουκρανίας, στην οποία διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής θέματα βιβλικής θεολογίας και αγιολογίας. Επιμελείται της συγκροτήσεως και λειτουργίας τμήματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Θεολογική Σχολή, η οποία ανήκει στο Πανεπιστήμιο των Καρπαθίων. Παράλληλα προς το επιστημονικό έργο ανέπτυξε πρότυπο έργο στον τομέα της φιλανθρωπίας με τη λειτουργία συσσιτίου για τους αστέγους και τους μετανάστες της πόλεως, με το σύνθημα «κανείς νηστικός τη νύχτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης », επίσης με τη λειτουργία πρατηρίου ενδυμάτων που προσφέρονται δωρεάν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ