Γ. Κασσιώτης: Πρωτοστατεί σε έρευνα για την ανοσία έναντι του νέου ιού


Κορωνοϊός- Γ. Κασσιώτης: Μπορεί να προϋπάρχει ανοσία έναντι του νέου ιού . Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αντισώματα που αντιδρούν στο νέο κορωνοϊό σε δείγματα αίματος που δωρίστηκαν πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν τουλάχιστον έναν βαθμό προϋπάρχουσας ανοσίας έναντι του νέου ιού. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων COVID-19 αυξάνεται σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Όμως, δεν είναι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το SARS-CoV-2, το νέο coronavirus, που αναπτύσσουν το COVID-19.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Francis Crick Institute, στο Λονδίνο, μαζί με συναδέλφους του University College London, και οι δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως έχουν μια ιδέα στο γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να καταπολεμήσουν μια λοίμωξη SARS-CoV-2 καλύτερα από άλλους . Το έργο τους εμφανίστηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science.  Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τύπο δοκιμής για να διαπιστώσουν εάν ένα άτομο έχει αντισώματα αφού είχε COVID-19, το οποίο αποτελεί βασική πληροφορία για όσους προσπαθούν να εξακριβώσουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η ανοσία μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2. Στο πλαίσιο της εργασίας τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα ορού που παρέχονται από άτομα που δεν είχαν COVID-19. Προς έκπληξή τους, βρήκαν αντισώματα που αντέδρασαν στο SARS-CoV-2 σε μερικά από τα δείγματα.

 

Στην εργασία τους, οι ερευνητές περιγράφουν μια επιστημονική θεωρία ότι η έκθεση σε οποιονδήποτε από τους κοινούς ανθρώπινους κορωνοιούς, που μπορεί να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να οδηγήσει σε ανοσία έναντι των άλλων κοινών ανθρώπινων κορωνοϊών. Το αναφέρουν ως ανοσοαντιδραστικότητα. Υπάρχουν 4 εποχιακοί κοινοί ανθρώπινοι κορωνοιοί, όλοι τους ως επί το πλείστον προκαλούν ήπια ασθένεια. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχει μολυνθεί με τουλάχιστον έναν από αυτούς τους ιούς. Οι κορωνοιοί χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται spike protein για να προσκολληθούν και να μολύνουν τα κύτταρα ξενιστές. Ο καθηγητής Γεώργιος Κασσιώτης, ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης και αρχηγός της ομάδας του Ρετροϊικού Ανοσολογικού Εργαστηρίου στο Francis Crick Institute, εξηγεί πώς τα αντισώματα που αναγνωρίζουν ένα μέρος της πρωτεΐνης ακίδων μπορούν να παρέχουν ανοσοποιητική διασταυρούμενη αντιδραστικότητα.

Η ακίδα αυτού του κορωνοιού αποτελείται από δύο μέρη, ή υπομονάδες, που εκτελούν διαφορετικές εργασίες. Η υπομονάδα S1 επιτρέπει στον ιό να κολλάει στα κύτταρα και είναι σχετικά διαφορετική μεταξύ των ιών κορονοιών, ενώ η υπομονάδα S2 αφήνει τον ιό σε κύτταρα και είναι πιο παρόμοια μεταξύ αυτών των ιών », λέει. «Η δουλειά μας δείχνει ότι η υπομονάδα S2 είναι αρκετά παρόμοια μεταξύ των κορονοιών του κρυολογήματος και του SARS-CoV-2, ώστε ορισμένα αντισώματα να λειτουργούν ενάντια και στα δύο. Στη μελέτη τους, ο καθηγητής Κασσιώτης και οι συνεργάτες του καθόρισαν τα επίπεδα των αντισωμάτων που αντιδρούν σε πολλές συλλογές δειγμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είχαν δοθεί πριν από την εμφάνιση του ιού SARS-CoV-2. Σε μια ομάδα 50 δειγμάτων αίματος από εγκύους από τον Μάιο του 2018, η ομάδα διαπίστωσε ότι το 10% είχε αντισώματα σταυρωτής αντίδρασης. Σε μια ξεχωριστή ομάδα 101 δειγμάτων από τον Μάιο του 2019, τρία είχαν αυτά τα αντισώματα. Σε ένα περαιτέρω πείραμα, η ομάδα ανέλυσε 13 επιπλέον δείγματα από ενήλικες που πρόσφατα είχαν λοίμωξη με κοινό κοροϊό κρυολογήματος. Από αυτά, μόνο 1 δείγμα είχε αντισώματα διασταυρούμενης αντίδρασης.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ