Αγορά laptop ή desktop; Απαντώντας στο δίλημμα των φοιτητών


Η έναρξη της φοιτητικής ζωής είναι ουσιαστικά συνυφασμένη με την αγορά νέου υπολογιστή.

Νέες δραστηριότητες, νέες ανάγκες, νέες απαιτήσεις, νέος τρόπος ζωής. Το σύστημα που συνόδευε τον μαθητή τα προηγούμενα χρόνια, ξάφνου δείχνει λίγο μπροστά στο καινούριο του ξεκίνημα, με αποτέλεσμα η επένδυση σε ένα νέο που θα καλύπτει τα «θέλω» του για την επόμενη πενταετία να μοιάζει μονόδρομος. Laptop ή desktop όμως; Τι από τα δύο επιλέγει και γιατί;

Τι να λάβεις υπ’ όψιν σου;

Αν είσαι λοιπόν κι εσύ ένας εξ αυτών των φοιτητών που θα κληθούν να επιλέξουν το καινούριο τους σύστημα, τότε μοιραία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να καταλήξεις σε μία εκ των δύο επιλογών: σταθερό ή φορητό; Πριν βιαστείς να απαντήσεις όμως, βεβαιώσου ότι έχεις εξετάσει προσεκτικά τους παρακάτω παράγοντες:

Φορητότητα – ανάγκες

Το πρώτο πράγμα που οφείλεις να σκεφτείς, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιείς το σύστημά σου. Πιστεύεις ότι θα χρειάζεται να το έχεις μαζί σου, είτε στη σχολή, είτε σε κάποιον άλλο χώρο πέραν του σπιτιού σου; Τότε το laptop είναι “must” χωρίς δεύτερη κουβέντα. Θεωρείς όμως ότι θα είσαι σε θέση να καλύψεις τις ανάγκες σου εκτός σπιτιού από το tablet ή ακόμα και το smartphone σου (κάτι διόλου απίθανο, αν σκεφτείς τις δυνατότητες των σύγχρονων κινητών, έστω και της mid-range κατηγορίας); Τότε ενδεχομένως το desktop να σου αρκεί.

Ένα laptop θα σου προσφέρει τεράστια ευελιξία, αφού θα έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις οπουδήποτε και για όσο χρειαστεί. Το σύστημά σου θα είναι εκεί για να καλύψει κάθε σου ανάγκη, προσφέροντάς σου μία υπερπλήρη εμπειρία χρήσης (ειδικά αν π.χ. έχεις μαζί σου ένα ποντίκι και φορτιστή για την περίπτωση που χρειαστεί). Από την άλλη όμως, σκέψου μήπως μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου μέσω ενός κοινόχρηστου υπολογιστή ή αν πρόκειται για κάτι γρήγορο, χρησιμοποιώντας το σύστημα ενός συμφοιτητή σου; Οι cloud εφαρμογές άλλωστε λύνουν και δένουν πια…

Κάτι τελευταίο ως προς την πρακτικότητα των δύο λύσεων: αναλογίσου τον χώρο που καταλαμβάνει ένα desktop σε ένα φοιτητικό σπίτι (που όπως και να το κάνουμε δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο). Εκτός του ξεχωριστού γραφείου που χρειάζεται, κουτί και οθόνη είναι πιο ογκώδη, κάνοντας περισσότερο αισθητή την παρουσία τους σε σχέση με ένα κομψό και διακριτικό laptop.

Τεχνικά χαρακτηριστικά & επιδόσεις

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα desktops κερδίζουν χωρίς αμφιβολία. Είναι απλό: σε έναν σταθερό υπολογιστή, έχεις περισσότερο χώρο και ως εκ τούτου μπορείς να χωρέσεις πολλά περισσότερα, δίχως να πρέπει να τα στριμώξεις όπως σε ένα laptop. Σε έναν σταθερό υπολογιστή, για παράδειγμα, θα έχεις τη δυνατότητα να τοποθετήσεις δύο κάρτες γραφικών για ασύγκριτες επιδόσεις σε απαιτητικές εφαρμογές και video games. Την ίδια στιγμή και χάρη στην αποτελεσματικότερη ψύξη, το μηχάνημά σου θα έχει καλύτερη απόδοση, σε σχέση με ένα laptop του ιδίου κόστους (περισσότερα γι’ αυτό όμως, παρακάτω).

Την ίδια στιγμή βέβαια θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι αν επιλέξεις desktop, δε θα έχεις τη δυνατότητα να απολαμβάνεις ανά πάσα στιγμή τις υπηρεσίες του, παρά μόνο όταν βρίσκεσαι στο σπίτι. Είναι λοιπόν η αγορά ενός πανίσχυρου συστήματος πάντοτε η ιδανική λύση; Το σημαντικό είναι να αξιολογήσεις σωστά τις ανάγκες σου -τόσο σε χαρακτηριστικά όσο όμως και σε φορητότητα- και να επιλέξεις ένα μηχάνημα ικανό να τις ικανοποιήσει. Σε τελική ανάλυση να θυμάσαι ότι υπάρχει πάντα και η λύση της εν καιρώ αναβάθμισης -εύκολα ή δύσκολα.

Προοπτικές αναβάθμισης

Μιας που αναφέραμε τη… μαγική λέξη, ας επικεντρωθούμε για λίγο σε αυτή. Κανονικά αγοράζοντας ένα ολοκαίνουριο μηχάνημα, η αναβάθμιση θα πρέπει να είναι έννοια που δε θα πρέπει να σε απασχολεί. Επειδή όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, θα σου προτείναμε να φανταστείς τον εαυτό σου σε τρία χρόνια από εκείνη την ημέρα. Η τεχνολογία θα έχει εξελιχθεί -αυτό παρ’ το ως δεδομένο- οπότε εστίασε στις ανάγκες σου: πιστεύεις ότι θα έχουν αλλάξει και αν ναι, σε τι βαθμό; Το ερώτημα στο οποίο καλείσαι να απαντήσεις έχει να κάνει με το αν θεωρείς πιθανό να χρειάζεται να αναβαθμίσεις το σύστημά σου.

Από την προσθήκη επιπλέον μνήμης RAM και ενός ταχύτερου ή/και μεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκου, μέχρι μίας νεότερης κάρτας γραφικών ή ενός ισχυρότερου επεξεργαστή, η αναβάθμιση μπορεί να δώσει στο σύστημά σου την ώθηση που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να… πετάει, ακόμα κι όταν οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. Τα desktops προσφέρουν δυνατότητα ευκολότερης αναβάθμισης, λόγω αφ’ ενός της προσβασιμότητάς τους και αφ’ ετέρου του χώρου που διαθέτουν.

Σε ό,τι αφορά τα laptops όμως, τα πράγματα είναι ζόρικα: για την προσθήκη ενός νέου υποσυστήματος πιθανότατα θα χρειαστεί να διώξεις ένα ήδη υπάρχον, ενώ η κατασκευή τους είναι τέτοια που ίσως να χρειαστεί να εμπιστευτείς τεχνικό. Το ίδιο ισχύει φυσικά ακόμα κι αν θελήσεις να κάνεις ένα απλό καθάρισμα: στους σταθερούς υπολογιστές απλά ανοίγεις το κουτί και καθαρίζεις τα περιεχόμενά του, ενώ στα laptops απαιτείται μίνι… χειρουργείο!

Ασχολίες

Τον υπολογιστή όμως δεν τον θες μόνο για δουλειά, έτσι δεν είναι; Χάρη στο νέο σου μηχάνημα θα ενημερώνεσαι, θα πλοηγείσαι στον μαγικό κόσμο του internet, θα μένεις σε επαφή με φίλους, συμφοιτητές και γνωστούς και βέβαια θα ψυχαγωγείσαι, είτε streamάροντας ταινίες, σειρές και μουσική, είτε διαβάζοντας, είτε παίζοντας τα αγαπημένα σου video games. Εδώ λοιπόν είναι που πρέπει να ιεραρχήσεις τα όσα θα κάνεις με τον υπολογιστή σου, έτσι ώστε να διαπιστώσεις τι είδους πρόταση σε καλύπτει περισσότερο.

Το laptop είναι τόσο ευέλικτο που θα μπορείς να το πάρεις μαζί σου στον καναπέ, το κρεβάτι ή ακόμα και εκτός σπιτιού, επιτρέποντάς σου να βολευτείς με πολλούς περισσότερους τρόπους. Το desktop την ίδια στιγμή προϋποθέτει ότι θα πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού -στην καλύτερη περίπτωση να το συνδέσεις μέσω καλωδίου HDMI με την τηλεόραση. Μην ξεχνάς ότι στα της δουλειάς, μπορείς κάλλιστα να συνδέσεις στο laptop σου μία εξωτερική οθόνη και τα απαραίτητα περιφερειακά (ποντίκι/πληκτρολόγιο) για μεγαλύτερη διευκόλυνση.

Αν βέβαια στα χόμπι σου συγκαταλέγεται το gaming, τότε ενδεχομένως το laptop να μη σε καλύψει κι αυτό διότι τα gaming laptops είναι αρκετά πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. Με ένα gaming laptop από την άλλη, θα μπορείς να απολαμβάνεις τους τίτλους που θες όπου κι αν βρίσκεσαι -τα απογεύματα στο σπίτι, τα Σαββατοκύριακα στους δικούς σου, ακόμα και στις κενές ώρες μεταξύ των παραδόσεων στη σχολή…

Κόστος & σχέση τιμής/απόδοσης

Εν τέλει όλα κρίνονται από τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις. Κατά πάσα πιθανότητα ως νέος φοιτητής, ο υπολογιστής είναι μία από τις συσκευές με τις οποίες θα πρέπει να εξοπλιστείς, γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι το budget σου ενδέχεται να είναι κομματάκι σφιχτό. Τα desktops έχουν σαφώς καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης από τα laptops, αποτελώντας την πλέον συμφέρουσα πρόταση. Παράλληλα όμως δε διαθέτουν την ευελιξία των δεύτερων τα οποία, σημειωτέον, είναι πλέον πολύ πιο προσιτά οικονομικά σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.

Αν συγκρίνεις ένα desktop και ένα laptop με τα ίδια υποσυστήματα και τεχνικά χαρακτηριστικά (με μόνη ίσως διαφορά στην οθόνη), τότε το πρώτο θα στοιχίζει σημαντικά λιγότερο σε σχέση με το δεύτερο -αλλά είπαμε, στερούμενο προφανώς τη φορητότητά του. Σκέψου τις προτεραιότητές σου, δες τι έχει μεγαλύτερη σημασία για ‘σένα και αποφάσισε λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του κόστους και της σχέσης τιμής/απόδοσης.

Τώρα είσαι έτοιμος να επιλέξεις

Έχοντας αναλύσει τα κριτήρια που πρέπει να αξιολογήσεις πριν αποφασίσεις μεταξύ desktop και laptop, η τελική επιλογή δε θα πρέπει να είναι δύσκολη. Σωστή και λάθος απάντηση δεν υπάρχει αφού τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις προτεραιότητές σου. Φρόντισε να κάνεις τις παραχωρήσεις στους τομείς που «σε παίρνει» και να διαλέξεις το σύστημα που θα σε υπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα επόμενα χρόνια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ