Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός – Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών


Τις διατάξεις για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και για την ρύθμιση των οφειλών του πρώτου lockdown σε 12 – 24 δόσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη.

Αναλυτικά, προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα αυξηθεί κατά περίπου 8 ευρώ ενώ σε μισθό 2000 ευρώ το κέρδος θα είναι περίπου 23 ευρώ το μήνα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μειώνονται:

  • Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,30 πμ των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται κατά 0,06% στους εργοδότες υπέρ Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και κατά 0,10% στους εργαζόμενους υπέρ Ε.Κ.Λ.Α.
  • Κατά 0,85 πμ των ασφαλίστρων υπέρ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.

Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση υποβάλλεται έως 31 Ιουλίου του 2021. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση.

Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου που βαρύνουν τους εργοδότες και Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου που βαρύνουν αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο την ρύθμισή τους – για παράδειγμα την ρύθμιση των 120 δόσεων. Η επανένταξη συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ