Κορωνοϊός ανοσία: Προστασία του ανοσοποιητικού έξι μήνες μετά την προσβολή


Κορωνοϊός ανοσία: Προστασία του ανοσοποιητικού έξι μήνες μετά την προσβολή του ιού.  Σύμφωνα με νέα μελέτη  μετά την απόκτηση SARS-CoV-2, το αίμα ατόμων που είχαν ήπιο, μέτριο ή ασυμπτωματικό COVID-19 περιείχε ακόμη ανοσοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον ιό.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στη μόλυνση ενδεχομένως  να είναι σπάνιο να προσβληθούν τους επόμενους 6 μήνες επειδή τα βοηθητικά Τ κύτταρα, ένας τύπος ανοσοκυττάρου, συνεχίζουν να προστατεύουν περισσότερους ανθρώπους.

Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2020, 100 άτομα που είχαν αναρρώσει πρόσφατα από το COVID-19 συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη μελέτη. Τα συμπτώματά τους ήταν ήπια ή μέτρια ή ήταν ασυμπτωματικά, χωρίς να απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη. Ο μεγαλύτερος συμμετέχων ήταν 65 ετών και ο νεότερος ήταν 22 ετών, ενώ οι 77 ήταν γυναίκες. Έδιναν δείγματα αίματος μία φορά το μήνα, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθούν τις αλλαγές στα επίπεδα αντισωμάτων που στοχεύουν σε τρεις διαφορετικές ιικές πρωτεΐνες.  Μετά από 6 μήνες, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν βοηθητικά Τ κύτταρα που απομένουν στο αίμα τους τα οποία ανταποκρίθηκαν στον ιό. Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους τα κύτταρα ανταποκρίθηκαν ήταν η παραγωγή IL-2, ενός μορίου ανοσο-σηματοδότησης που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

Σε σύγκριση με άτομα που δεν παρουσίασαν συμπτώματα, οι αποκρίσεις Τ κυττάρων όσων είχαν συμπτώματα ήταν 50% ισχυρότερες.  Η υψηλότερη κυτταρική ανοσία μπορεί να δώσει σε άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα καλύτερη προστασία έναντι της επανεμφάνισης του ιού στο μέλλον, λένε οι συγγραφείς.  Η μελέτη προσφέρει ελπίδα ότι τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2, που στοχεύουν στην αναδημιουργία της ανοσολογικής απόκρισης που θα συμβεί με κάποιον που προσβάλλει τον ιό, θα παρέχουν διαρκή ανοσία. Η ισχύς των αποκρίσεων των Τ κυττάρων στις τρεις διαφορετικές ιικές πρωτεΐνες συσχετίστηκε με τα επίπεδα κορυφής των αντίστοιχων αντισωμάτων έναντι αυτών των πρωτεϊνών κατά τους προηγούμενους έξι μήνες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ