Αυτοσαμποτάζ: Επικίνδυνες φράσεις που λες στον εαυτό σου

Αυτοσαμποτάζ: Επικίνδυνες φράσεις που λες στον εαυτό σου είναι “Δεν το νιώθω!” Ίσως έχετε ήδη πει αυτές τις λέξεις. Ή ίσως αυτή η μικρή φωνή μέσα στο κεφάλι σου έχει. Αυτές οι πέντε λέξεις είναι ένας τοίχος που σας εμποδίζει να κάνετε το έργο που πρέπει να γίνει.

Για να κερδίζετε περισσότερα από κάθε μέρα και να υπερβείτε αυτό το εμπόδιο που εμποδίζει την πρόοδό σας, πρέπει να κατανοήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας – και πώς μπορείτε να τα ελέγξετε. Ο λήθαργος και η αμφιθυμία μπορούν εύκολα να γίνουν ο κανόνας όταν δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις στη συνέχεια. Γίνεται ευκολότερο να µην κάνετε τίποτα ή να ασχοληθείτε µε ανούσια δουλειά εάν δεν έχετε ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο.

Το πρώτο βήμα για να ξεπεραστούν αυτές οι πέντε επικίνδυνες λέξεις είναι η σύνταξη ενός σχεδίου δράσης.  Εξετάστε τη ρίζα των ψυχικών σας μπλοκ. Ακόμη και με ένα γραπτό σχέδιο, μπορεί να πετύχετε μια εργασία που θέλετε να αποφύγετε ή που αναβάλλετε συνεχώς. Η ειρωνεία είναι ότι η συγκεκριμένη εργασία είναι πιθανότατα η πιο σημαντική που πρέπει να ολοκληρώσετε τώρα. Η απροθυμία σας να αναλάβετε δράση σε αυτό το συγκεκριμένο καθήκον έχει τις ρίζες της στο μυαλό σας. Υπάρχει ένα μπλοκ που δεν θα σας επιτρέψει να ξεκινήσετε. Κατανοήστε ότι κάθε διανοητικό εμπόδιο που έχετε δημιουργήσει εσείς – και επομένως μπορεί να αφαιρεθεί από εσάς. Όταν κολλάτε, η ερώτηση “γιατί” μοιάζει με τον λογικό τρόπο για να κατανοήσετε τις ενέργειές σας (ή την αδράνεια). Ωστόσο, ρωτώντας γιατί μπορεί να ανοίξει ένα κουτί σκουλήκια. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις “γιατί” συχνά ακούγονται σαν ιστορίες.

Χρησιμοποιούμε αυτές τις ιστορίες για να δικαιολογήσουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Μπορείτε πραγματικά να μπερδέψετε τον εαυτό σας ρωτώντας γιατί κάνετε ορισμένα πράγματα και δεν θα σας δώσει απαραίτητα τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Για το λόγο αυτό, δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε “γιατί”. Αντ’ αυτού, ρωτήστε πώς! Οι συμπεριφορές σας είναι μοτίβα που τρέχετε στο μυαλό σας. Αυτά τα πρότυπα έχουν αναπτυχθεί με βάση τις εμπειρίες σας, το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Τα περισσότερα μοτίβα τρέχουν ασυνείδητα. Ο τρόπος που καθυστερείς ή αποφεύγεις να κάνεις δουλειά είναι ένα πρότυπο. Όταν καταλάβετε πώς λειτουργεί αυτό το μοτίβο, μπορείτε να το αλλάξετε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here