Μ. Βρετανία Φάρμες: Δραστηριότητες στη φύση ως μέθοδος θεραπείας ψυχικά πασχόντων


Μ. Βρετανία Φάρμες: Όταν ο Richard έφτασε για πρώτη φορά στο Pathways Care Farm βρισκόταν «σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο». Η κακοποίηση που είχε υποστεί ως παιδί είχε πυροδοτήσει διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Μέχρι τη μέρα που έφτασε στη φάρμα είχε περάσει «πολλά χρόνια σε κλινικές και είχε δοκιμάσει εκατοντάδες ώρες διαφορετικών θεραπειών».

Στην αρχή ο Richard είχε αμφιβολίες. Είχε δοκιμάσει παρόμοιες θεραπείες σε εξωτερικούς χώρους χωρίς επιτυχία. Αλλά, με σύσταση ενός ανθρώπου που γνώρισε σε μία από αυτές τις κλινικές, αποφάσισε τελικά να γραφτεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης του Pathways. Δύο φορές την εβδομάδα έφευγε από το σπίτι του για να περάσει όλη τη μέρα στη φάρμα, συμμετέχοντας σε όλα, από το τάισμα των ζώων μέχρι το πετάλωμα των αλόγων, ενώ παράλληλα λάμβανε στήριξη και οδηγίες από το εκπαιδευμένο προσωπικό της φάρμας.

Το Pathways είναι μία από τις περίπου 250 φάρμες φροντίδας, οι οποίες φιλοξενούν ευάλωτους ανθρώπους και τους ζητούν να συμμετέχουν στις βασικές δραστηριότητες ως μια μορφή θεραπείας. Στοχεύουν σε ομάδες όπως ασθενείς με άνοια, μαθητές με προβλήματα αποκλεισμού από το σχολείο και ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες, χρησιμοποιώντας τη φάρμα ως έναν τρόπο να τονώσουν την ευεξία, την αυτοπεποίθησή τους και να δημιουργήσουν μια αίσθηση κοινότητας.

Οι εγκαταστάσεις ποικίλλουν• περιλαμβάνουν εξειδικευμένα κέντρα που περιλαμβάνουν και τη στέγαση με προγράμματα που υποστηρίζονται από εκπαιδευμένους θεραπευτές μέχρι φάρμες που επιτρέπουν σε μικρές ομάδες να εργάζονται για κάποιες ώρες την εβδομάδα.

Μπορεί κανείς να προτείνει τις φάρμες μέσα από κέντρα ημέρας, αλλά και από όλες τις δομές ψυχικής υγείας. Ακόμα και οι ιδιώτες ψυχολόγοι και ψυχίατροι μπορούν να το συστήσουν στους ασθενείς τους. Κάποιοι, όπως και ο Richard, αποφασίζουν να γραφτούν και να συμμετέχουν από μόνοι τους.

Μετά από 12 μήνες συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο Richard λέει ότι η ψυχική του υγεία και η αυτοπεποίθησή του σταδιακά βελτιώθηκαν και περιγράφει τη φάρμα ως κρίσιμο κομμάτι της θεραπείας του. Τώρα πια συνεχίζει να στηρίζει το Pathways ως εθελοντής και ευτυχώς έχει μείνει εκτός κλινικής από τότε. Άλλωστε, τα θεραπευτικά οφέλη της φύσης και των εξωτερικών δραστηριοτήτων έχουν μνημονευτεί τόσες φορές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ