Κορονοϊός: Ανησυχητικές ενδείξεις από τα λύματα του Αγ. Νικολάου

Κορονοϊός: Η επιβεβαίωση ότι οι μολυσμένοι από τον covid-19 κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Νικολάου είναι πολλαπλάσιοι και φτάνουν τουλάχιστον στο δεκαπλάσιο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έρχεται ως συμπέρασμα από τη μελέτη του ιικού φορτίου covid-19, το οποίο ανιχνεύτηκε στα λύματα του βιολογικού Αγίου Νικολάου.

Όπως αναφέρει η δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΝΑΤΟΛΗ» από την ανάλυση του εξειδικευμένου εργαστηρίου, με το οποίο συνεργάζεται η ΔΕΥΑΑΝ και το οποίο λαμβάνει και εξετάζει δείγματα των λυμάτων του βιολογικού από τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η περιεκτικότητα του ιού στο τελευταίο δείγμα, της 5ης Νοεμβρίου, είναι «σε μικρή μεν, όχι αμελητέα, όμως, περιεκτικότητα».

Με βάση τις αναλύσεις του εργαστηρίου, την αναγωγή που κάνουν οι επιδημιολόγοι ως προς τη σχέση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και φορέων στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα ως σήμερα γνωστά δεδομένα και την εξέλιξη που είχε η πανδημία από τις 5 Νοεμβρίου, ο ικανός να μεταδώσει τον ιό πληθυσμός στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες άτομα.

Από τις 5 Νοεμβρίου και μετά, βέβαια, η πορεία της πανδημίας έχει επιδεινωθεί και το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί. Εκτιμάται ότι σήμερα θα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Την Παρασκευή (20/11) θα ληφθεί το επόμενο δείγμα

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το αποτέλεσμα της ανάλυσης του επόμενου δείγματος το οποίο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ληφθεί αύριο από το βιολογικό.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ Βαγγέλης Μαυρικάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι, είναι γνωστό ότι με μελέτες στην αρχή της πανδημίας της λοίμωξης COVID-19 αποδείχθηκε ότι ίχνη του ιού SARS-CoV-2 ανιχνεύονται σε δείγματα κοπράνων και γι’ αυτό, προτάθηκε η παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού στα λύματα ως συμπληρωματικό εργαλείο για τη διερεύνηση της κυκλοφορίας στον ανθρώπινο πληθυσμό. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες σε παρόμοιου τύπου ιούς έχει εκτιμηθεί διάρκεια ζωής στα λύματα περίπου 2 – 3 ημέρες.

Τώρα, που ο πλανήτης ζει το δεύτερο και σοβαρότερο κύμα της πανδημίας, έχει πια επιβεβαιωθεί με αρκετές μελέτες ότι η αύξηση των ανιχνευόμενων μονάδων γονιδιώματος στα ακατέργαστα λύματα ακολουθεί με ακρίβεια την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στον πληθυσμό σε περιφερειακό επίπεδο.

Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο εκτιμώνται και οι ασυμπτωματικοί αλλά και οι προ-συμπτωματικοί ασθενείς, η εκτίμηση του αριθμού των οποίων είναι αδύνατη με άλλο τρόπο.

Η επιδημιολογία των λυμάτων παρέχει ένα φθηνό, μη επεμβατικό εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης σε τοπικό επίπεδο, αφού καταγράφεται η παρουσία του ιού στα λύματα πριν ακόμη επιβεβαιωθούν τα κρούσματα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ επεσήμανε ότι με την αύξηση της διασποράς του ιού SARS-COV-2 και τον εντοπισμό κρουσμάτων και στην περιοχή μας, προέκυψε η αναγκαιότητα παρακολούθησης της εξέλιξης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, κατ’ αρχήν της πόλης του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας.

Στα πρώτα δείγματα που λήφθηκαν την 30-09-2020 ο ιός δεν ανιχνεύτηκε.

Σε δείγματα που λήφθηκαν την 5-11-2020 ο ιός εξακολούθησε να μην ανιχνεύεται στα λύματα της Ελούντας, όμως στα λύματα της πόλης Αγίου Νικολάου ανιχνεύτηκε σε μικρή μεν, όχι αμελητέα, όμως, περιεκτικότητα.

Μετά από καταμέτρηση και ποσοτικοποίηση του αποτελέσματος, το συνεργαζόμενο εξωτερικό εργαστήριο επιχείρησε εκτίμηση του ικανού να μεταδώσει τον ιό πληθυσμού. Εκτιμήθηκε με επιφύλαξη ότι ο πληθυσμός αυτός ανέρχεται στο δεκαπλάσιο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως εκτιμάται πανελλαδικά.

Ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων

Το συμπέρασμα που εξάγεται, δεν είναι άλλο από την ανάγκη αυστηρής και απόλυτης εφαρμογής των μέτρων προστασίας και αποφυγής της μετάδοσης του ιού, αφού ο εκτιμώμενος αριθμός μολυσμένων ατόμων είναι μάλλον αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που θα σκεφτόταν κάποιος με βάση τα μέχρι την 5-11-2020 δεδομένα.

Η παρακολούθηση, με δειγματοληψία και ανάλυση των δειγμάτων από τα λύματα των βιολογικών θα συνεχιστεί, με συχνότητα ανά δεκαπενθήμερο, διαβεβαίωσε ο κ. Μαυρικάκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here