Κορονοϊός – «Πόλεμος» στη Θεσσαλονίκη: Η μάχη για τις ΜΕΘ και τα νέα μέτρα


Σε «εμπόλεμη» κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό να σφυροκοπά αλύπητα την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Μάχη για μία ελεύθερη ΜΕΘ.

Μία άνευ προηγουμένου κατάσταση έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη με την πανδημία να δείχνει το πιο άσχημο πρόσωπό της. Τα κρούσματα είναι ακόμα σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα νοσοκομεία στενάζουν ενώ οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Βλέποντας κανείς τους αριθμούς, την Πέμπτη, που καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, αγγίζοντας τους 500, με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (σε αυτά ίσως δεν περιλαμβάνονται οι νέες διασωληνώσεις), το πρωί της Πέμπτης συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε τη χθεσινή εφημερία του με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ Covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε την Πέμπτη, μέσα σε πέντε ώρες, προσήλθαν 170 πολίτες με τους παραπάνω από τους μισούς να είναι ύποπτοι για κορονοϊό ή νοσούντες ενώ η εφημερία ξεκίνησε με πληρότητα στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ίδια κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ που έκλεισε την εφημερία με πληρότητα στις ΜΕΘ, 90 νέες εισαγωγές, 20 ύποπτα κρούσματα και δύο διασωληνώσεις. Χωρίς κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο που ξεκινά την εφημερία το πρωί της Παρασκευής.

Κόντρα με τους κλινικάρχες, ένα βήμα πριν την επίταξη

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις δείχνουν και κόντρα της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών στην Θεσσαλονίκη.

Σε μια κατάσταση «πολέμου», η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν οικειοθελώς τις κλίνες τους, με διορία μίας ώρας το βράδυ της Πέμπτης, να απαντήσουν, αλλιώς προειδοποιούσε με επίταξη των κλινών ΜΕΘ.

Η απάντηση από τους κλινικάρχες ήταν αρνητική και πλέον η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της επίταξης.

Τα νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες.

Προκειμένου να περιορίσει η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα αποφασίστηκαν τα εξής πρόσθετα μέτρα:

Πρώτον, αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου, από σήμερα στις 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα Βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα. Όσοι εισέρχονται στην χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

Δεύτερον, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων στη Βόρειο Ελλάδα. Ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ