Ψυχολογία σχέσεις: Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου


Ψυχολογία σχέσεις: Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου. Κάποιοι επικεντρώνονται στη δουλειά τους, άλλοι ξεκινούν απεγνωσμένα μια νέα σχέση.

Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν τους επιτρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται τον πρώην σύντροφό τους, που συνεχίζει να καταλαμβάνει χώρους στο μυαλό και στην καρδιά τους. Θα θέλαμε να έχουμε ένα κουμπί που να μας επιτρέπει να διαγράψουμε τις αναμνήσεις και ακόμη και ορισμένες αναμνήσεις κατά βούληση. Θα ήταν τέλειο να μπορέσετε να το πιέσετε για να επιτύχετε, τουλάχιστον, να μειώσετε την ένταση της μνήμης και να αποτρέψετε αυτό το άτομο να καταλάβει τις σκέψεις μας με τόσο επεμβατικό, οδυνηρό τρόπο.

Όλοι γνωρίζουμε ή βιώσαμε αυτό το συναίσθημα στο οποίο κάποιος δεν μπορεί να αφήσει εντελώς μια σχέση. Τα μηνύματα συνεχίζουν, λαχταρούν για μια απάντηση. τουλάχιστον να το “δει”. Το άτομο, ανίκανο να αποδεχθεί την κατάσταση, συνεχίζει να ελέγχει τα κοινωνικά δίκτυα του άλλου καθημερινά, υποφέρει από κάθε φωτογραφία για να δει πώς ο πρώην σύντροφος συνεχίζει τη ζωή του, ακόμη και ξεκινώντας νέες σχέσεις. Αυτές οι καταστάσεις παρουσιάζουν τον ίδιο ψυχολογικό μηχανισμό με αυτόν ενός εθισμού. Ο εγκέφαλος ενορχηστρώνει τους ίδιους μηχανικούς με αυτούς που δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα ή να μπουν σε ένα στοιχηματικό σπίτι κάθε μέρα. Υπάρχουν αγάπη που γίνονται εμμονές και μας κάνουν να ενεργούμε όπως ο εθισμένος που πηγαίνει σε έναν κουλοχέρη κάθε μέρα. Έτσι, ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τον πρώην μου είναι ο κύκλος ανταμοιβής ντοπαμίνης του εγκεφάλου.

Τώρα, όταν συμβεί το διάλειμμα, η παραγωγή ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης μειώνεται δραστικά και στη συνέχεια υπάρχει σύνδρομο συναγερμού, απελπισίας και απόσυρσης. Η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τα πάντα που σχετίζονται με τη μηχανική της αγάπης (και την έλλειψη της). Κάτι που μας λέει για το αιώνιο ερώτημα γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τον πρώην σύντροφό μου είναι ότι αναδύεται ένα νέο φαινόμενο που έχει ονομάσει «έλξη από την απογοήτευση»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ