Αναγνώστρια για το… αμφιλεγόμενο σύστημα υγείας της Ελλάδας


Σύμφωνα με τον Ν.3370/2005 άρθρο 1 και 2 “Η Δημόσια Υγεία είναι επένδυση για τη διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας.

Ως Δημόσια Υγεία ορίζεται το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων, στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής…”.

Θα ήθελα, όσο μου επιτρέπεται, να καταγγείλω το ελληνικό δημόσιο – και ακόμα πιο συγκεκριμένα, το σύστημα δημόσιας υγείας που λέγεται πως έχουμε εμείς εδώ σε αυτή την “ας την πούμε” χώρα, η όποια σε τίποτα άλλο δεν είναι μπροστά, πάρα στο να κατηγορεί τους ίδιους της του πολίτες για την διασπορά αυτού του νέου, για όλους μας, ιού.

Την περασμένη Κυριακή (15/11/20) πήγε ο φίλος μου στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” καθώς είχε αρκετά από τα αναφερόμενα συμπτώματα του covid 19, και κάνοντας το λεγόμενο rapid τεστ διαγωνίστηκε με κορωνοϊό.

Αμέσως μετά, έκανε (όπως του υπέδειξαν οι αρμόδιοι) το μοριακό τεστ για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα, λέγοντας του πως θα τον ειδοποιήσουν για νεότερα, ώστε να γνωρίζει πως θα κινηθεί.

Πέρασαν 4 ολόκληρες μέρες και δεν επικοινώνησε κανείς, με αποτέλεσμα να πάρουμε εμείς τηλέφωνο για να μάθουμε τα αποτελέσματα. Τηλεφωνήσαμε στο νοσοκομείο και μας παρέπεμψαν στον ΕΟΔΥ.

Για να μην μακρηγορώ κάναμε 6 τηλεφωνήματα και κανείς δεν ήξερε τίποτα (μάλλον το σύστημα μας προσπέρασε επειδή είμαστε 20 χρονών¿). Το αστείο σε όλη αυτή την τραγωδία, λοιπόν, είναι ότι κάποιος από τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύει το εξυπηρετικότατο, αν μη τι άλλο, σύστημά μας είναι πως στην ερώτηση που τέθηκε για το πότε να επαναλάβουμε το τεστ ώστε να γυρίσουμε στις δουλειές μας ήταν “δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, μετά από 10 μέρες μπορείτε να βγείτε κανονικά”.

Άρα για να είμαστε απόλυτα σαφείς, μπορώ να βγω την 25η του Νοέμβρη σαν να είμαι υγιέστατη; Ίσως. Και λέω ίσως, γιατί κανείς δεν μου εξακρίβωσε πώς ακριβώς να δράσω μέσα στην όλη αυτή κατάσταση.

Και θα αναρωτηθώ, τώρα: γιατί οι αρμόδιες αρχές κατηγορούν τους πολίτες της χώρας, αφού και το ίδιο το προσωπικό του συστήματός μας δίνει ασαφείς οδηγίες για τις μετέπειτα κινήσεις των πολιτών που έχουν διαγνωστεί θετικοί; Γιατί οι πολίτες να καλούνται, χωρίς καμία αρμοδιότητα, να γνωρίζουν πως θα δράσουν σε μια τέτοια κατάσταση;

Στο παραπάνω άρθρο η δημόσια υγεία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως αποτελείται απο δραστηριότητες οι οποίες “αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων, στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού”.

Εγώ τολμώ να πω, πως αυτό, δυστυχώς, δεν το διέκρινα. Δεν το διέκρινα γιατί, ίσως, αυτές οι αρετές έχουν αντικατασταθεί από ασάφεια, ανευθυνότητα και προχειρότητα. Με λύπη μου συνειδητοποιώ, την αλήθεια για το κράτος στο οποίο ζω και καλώ και εσάς να αναρωτηθείτε μαζί μου για τους πραγματικούς υπαίτιους της τωρινής μας κατάστασης.

Αναγνώστρια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις και καταγγελίες αναγνωστών, άλλων site ή blogs που αναδημοσιεύονται από το portal δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις απόψεις των συντακτών ή του «tromaktiko». Πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου και της άποψης και συνεχίζουμε από τις 08/10/2018 (όπου άλλαξε η δημοσιογραφική ομάδα) να δημοσιεύουμε κάθε είδους καταγγελία ή άποψη αναγνώστη που έχει απτά στοιχεία και είναι τεκμηριωμένη. Τα email σας μπορείτε να τα στέλνετε στο: [email protected]


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ