Άρση lockdown: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις – Πώς θα ανοίξουν εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο


Lockdown: Εντός της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για την άρση του lockdown και το σχέδιο για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Καθοριστικός παράγοντας για τις κυβερνητικές αποφάσεις θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. 

Το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του πανεθνικού lockdown και οι ειδικοί θα θέσουν υπόψιν του Κυριάκου Μητσοτάκη τις προτάσεις τους για το χρόνο και τον τρόπο εξόδου από την καραντίνα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν «κλειδώσει» οι σχετικές αποφάσεις και θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους πιθανότατα η άρση των περιορισμών να γίνει σε τρεις φάσεις:

η πρώτη αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων. Όπως έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στόχος και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια», επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο χρόνος στον οποίο θα υλοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων εξαρτάται από τους λοιμωξιολόγους.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει όταν οι ειδικοί το επιτρέψουν βάση της επιδημιολογικής εικόνας που θα υπάρχει.

«Εμείς στο υπουργείο έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί», τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η αρχή θα γίνει από το λιανεμπόριο.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχικά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία, όπως είπε, έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Βάσει των μέχρι τώρα σχεδιασμών η τελευταία που θα ανοίξει, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα είναι η εστίαση με αυστηρούς περιορισμούς. Θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και οι επιχειρήσεις του κλάδου θα κλείνουν συγκεκριμένη ώρα, που σίγουρα δεν θα είναι μετά τις 11 το βράδυ. Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς δημιουργείται μεγάλος συγχρωτισμός και οι πελάτες κάθονται όρθιοι.

Σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση από νόμο σε νόμο την εορταστική περίοδο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο, αν και η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα ενισχύει το σενάριο να μην επιτραπεί η μετάβαση στα χωριά και στους βασικούς χειμερινούς προορισμούς, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει τα κρούσματα όταν οι εκδρομείς επιστρέψουν στα αστικά κέντρα, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης σε όλη την επικράτεια.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία άρσης των περιορισμών. Όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές, η σταδιακή διαδικασία άρσης των περιορισμών θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου. Κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν το πότε θα υπάρξει «επιπεδοποίηση» της καμπύλης των κρουσμάτων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Πάντως τα χθεσινά στοιχεία για τους διασωληνωμένους που έφτασαν τους 540 εντείνει τον προβληματισμό για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα φαίνεται να επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως η
κάμψη των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ή όσων χρήζουν νοσηλείας, ούτε και των θανάτων.

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ή άλλες επιβαρυμένες υγειονομικά περιοχές, όπως η Λάρισα, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η άρση των περιορισμών του lockdown να παραταθούν και να μην ανοίξουν οι δραστηριότητες μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το μόνο βέβαιο είμαι πως οι τελικές αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος ενημερώνεται καθημερινά για την εξέλιξη της πανδημίας.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει άρση του lockdown αν δεν μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων και πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ