Προϋπολογισμός 2021: «Ενέσεις» ρευστότητας στον ΟΠΕΚΑ και στον ΟΑΕΔ


Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τον προϋπολογισμό των οργανισμών για το 2021, σύμφωνα το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, τον οποίο παρουσίασε την Παρασκευή 20/11 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας – Ο προϋπολογισμός του κράτους για το νέο έτος ενσωματώνει μέτρα που προβλέπουν αύξηση των δαπανών για κοινωνικές παροχές.  

Συνολικά, προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για φέτος για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) για φέτος αλλά προς το χειρότερο το 2021 προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, σε σχέση με το προσχέδιο το οποίο παρουσίασε στις αρχές του περασμένου μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ενσωματώσει στις προβλέψεις του τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αλλά και το δικαίωμα προσλήψεων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες (ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου 2020), έχει μειώσει σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση στον e-ΕΦΚΑ και έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, όχι όμως κατά το ύψος των κεφαλαίων που του αφαιρούνται, λόγω της μείωσης των εισφορών. Και παρ’ όλα αυτά, εκτιμά ότι το ισοζύγιο των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης θα έχει πλεόνασμα ύψους 754 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με το 2020 κατά 578 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει πλεόνασμα 176 εκατ. ευρώ φέτος έναντι προηγούμενης (στο προσχέδιο) εκτίμησης για πλεόνασμα μόλις 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2021 το πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στα 754 εκατ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης (στο προσχέδιο) για πλεόνασμα 1,065 δισ. ευρώ.

«Σωσίβιο» 571 εκατ. στον ΟΑΕΔ

Αναφορικά με το σκέλος των εσόδων, οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τη ρύθμιση οφειλών, αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 650 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από 01/01/2021 έχει δραματικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς προέρχεται αποκλειστικά από τις εισφορές υπέρ ανεργίας. Έτσι, προκύπτει «μαύρη τρύπα» στα καθαρά έσοδα από εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ κατά 650 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα για το 2020 οφείλεται στην υλοποίηση και χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία των ανέργων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 εκτιμώμενου ύψους 932 εκατ. ευρώ.

Για την αναπλήρωση των εσόδων, έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας η μεταβίβαση 571, 2 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να καλύψει την καθαρή απώλεια εσόδων για τον Οργανισμό, ενώ επιπλέον 244,8 εκατ. που θα έπρεπε να επιστραφούν από τον ΟΑΕΔ στον e-ΕΦΚΑ ως κοινωνικός πόρος, θα δοθούν απευθείας στον e-ΕΦΚΑ.

«Ένεση» ρευστότητας και στον ΟΠΕΚΑ

Η κυβέρνηση θα εγκρίνει στον ΟΠΕΚΑ επιχορήγηση αυξημένη τουλάχιστον κατά 556 εκατ. ευρώ για κοινωνικές παροχές σε οικονομικά αδύναμους στεγαστικά επιδόματα επιδοτήσεις δανείων οικογενειακές παροχές κ.λπ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, στο επόμενο έτος θα προκύψουν περισσότεροι δικαιούχοι επιδομάτων και προνοιακών παροχών, λόγω της απώλειας εισοδημάτων που έχουν προκαλέσει σε εκατομμύρια νοικοκυριά τα μέτρα παύσης οικονομικών δραστηριοτήτων και των lockdown που ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Ειδικότερα η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει να διαθέσει επιπλέον:

  • 172 εκατ ευρω για την επιδότηση των δόσεων των δανείων των πολιτών που είναι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού στο πλαίσιο της εφαρμογή του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ
  • 100 εκατ ευρώ για στεγαστικά επιδόματα σε δανειολήπτες που λόγω αδυναμίας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια θα ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας οι οποίες προβλέπουν την παραμονή τους στα σπίτια -όχι πλέον ως ιδιοκτήτες αλλά ως ενοικιαστές- για 12 έτη
  • 183 εκατ ευρώ για την καταβολή του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οικογενειακών επιδομάτων σε περισσότερους δικαιούχους
  • 101 εκατ ευρώ για την καταβολή επιδομάτων γέννησης, στεγαστικών επιδομάτων και σχολικών γευμάτων σε περισσότερους δικαιούχους που θα προκύψουν λόγω της απώλειας εισοδημάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ