Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας: Δεύτερη επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

Δεύτερη ανοιχτή επιστολή έστειλε ο σύλλογος  διαβητικών στο  Υπουργείο Υγείας αναφέροντάς τα εξής :Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥ.Δ.Α),  επανέρχεται στο θέμα της υπ’ αριθ. 33/19.8.2020 επιστολής,   την οποία είχε καταθέσει σε εσάς λίγο πριν την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.Σ ε αυτή την επιστολή, στα μέσα του μηνός  Αυγούστου, επισημαίναμε ότι με την κινητικότητα των ταξιδιωτών να φτάνει στο μέγιστο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αύξηση παρουσιάζουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από covid 19.Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια.  Επίσης σας αναφέραμε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον από ερευνητικές μελέτες του ΑΠΘ και από σειρά διεθνών οργανισμών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας εργαζομένων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι με Σ.Δ.»

Δυστυχώς,  οι δυσοίωνες προβλέψεις που μιλούσαν για 700 κρούσματα έχουν πλέον ξεπεραστεί με τα κρούσματα να φτάνουν τα 1500 και να αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση  εσείς ως Πολιτεία, που λαμβάνει μέτρα για την προστασία ευπαθών ομάδων όχι μόνο δεν λάβατε ουσιαστικά μέτρα για τους εργαζόμενους με Σ.Δ. αλλά  με το ΦΕΚ 4011/19.9.2020, διατηρήσατε τις αντιεπιστημονικές προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη νόσο του Σ.Δ..  Σπεύσατε επίσης με το ΦΕΚ 4011 η νόσος του Σ.Δ. να ενταχθεί στις παθήσεις ενδιάμεσου κινδύνου, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς προστασία τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σ.Δ.Αμέσως μετά την έκδοση του  ΦΕΚ 4011/ΤΒ΄,   η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) – της οποίας έχουμε την τιμή να αποτελούμε ιδρυτικό μέλος-, σας απέστειλε την υπ’ αρ. πρωτ 507/22.9.2020 επιστολή,  , αναφέροντας πλήθος στοιχείων από μελέτες και έρευνες που έχουν διεξαχθεί διεθνώς στην Αμερική, Κίνα, Ιταλία κ.α.

Σας υπενθυμίζουμε μερικά από αυτά τα στοιχεία που αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην προαναφερθείσα επιστολή της : «Τα ισχυρά δεδομένα και οι αναφορές που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα περιοδικά δείχνουν σχετικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά, αναμφισβήτητα, ιδιαίτερα αυξημένο τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης εφόσον νοσήσουν τα άτομα αυτά.Συγκεκριμένα, από τις διάφορες μελέτες από Κίνα, Ιταλία, Αμερική φαίνεται ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης (διασωλήνωση) αυξάνεται από 60% έως και 100% στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και COVID-19. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος θανάτου είναι τριπλάσιος σε πάσχοντες από διαβήτη με COVID-19 (στη μεγαλύτερη μελέτη στην Κίνα επί 72.314 ασθενών με COVID-19 φάνηκε ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη αντιμετώπιζαν κίνδυνο θανάτου σε ποσοστό 7,3% έναντι 2,3% των μη πασχόντων από διαβήτη με COVID-19).Για την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από την COVID-19 στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ενοχοποιήθηκε η αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος (λειτουργική και ποσοτική όσον αφορά την έκφραση και έκκριση Τ- λεμφοκυττάρων) που δημιουργεί η υπεργλυκαιμία στους ασθενείς αυτούς, η παρουσία χρόνιων επιπλοκών και συννοσηρότητας που επιβαρύνουν τη γενικότερη κλινική εικόνα, και η καταιγίδα των κυτταροκινών (αυξημένη φλεγμονή) που είναι χαρακτηριστική στους νοσηλευόμενους για COVID-19 ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Αυτή η ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή και έκκριση φλεγμονωδών κυτταροκινών έχει σημαντική συμβολή στον μετασχηματισμό της νόσου COVID-19 από απλή νόσο σε σοβαρή και επιπλεγμένη νοσηρή κατάσταση.

Τους θεράποντες και ερευνητές εντυπωσίασαν η ιδιαίτερα επιβαρυμένη μεταβολική εικόνα και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης των νοσηλευόμενων ασθενών που έπασχαν από διαβήτη. Είχαν αρχίσει να τίθενται ερωτήματα σε σχέση με την επίδραση του ίδιου του ιού στα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος. (παρατίθενται στο τέλος της επιστολής οι έρευνες και οι μελέτες για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση σας).Παρόλο που αυτή τη στιγμή τα κρούσματα covid  παρουσιάζουν εκθετική αύξηση ( κρούσματα στις 28 Οκτωβρίου πάνω από 1500) με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να  αυξάνονται ταχύτατα, όπως και τους θανάτους που καταγράφονται,  εσείς επιμένετε να κρατάτε σε ισχύ το ΦΕΚ 4011/ΤΒ΄/19.9.2020 αφήνοντας στην τύχη τους εργαζόμενους που πάσχουν από Σ.Δ.Μέλη του συλλόγου μας είναι εκτεθειμένα στον ιό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τηλεφωνητές σε κέντρα νοσοκομείων λόγω της αδιαλλαξίας των προϊσταμένων ή εργοδοτών τους να τους τοποθετήσουν σε καθεστώς τηλεργασίας  , νοσηλευτές σε επείγοντα (ΤΕΠ)  που δεν γνωρίζουν την επισκεψιμότητα και τους ασθενείς που αποτελούν ύποπτα κρούσματα της νόσου συνεχίζουν να εργάζονται στην πρώτη γραμμή αφού προϊστάμενοι σε νοσοκομεία μετράν με τη μεζούρα (κυριολεκτικά) το μέγεθος του χώρου  που εργάζονται οι νοσηλευτές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι ασθενείς σε ημέρες εφημερίας αυξάνονται με απρόβλεπτο ρυθμό , κά. Εργαζόμενοι πάσχοντες σε τέτοιες θέσεις καλούνται να εργαστούν, παρόλο που όλες οι έρευνες και οι μελέτες δείχνουν τον κίνδυνο που διατρέχει ο πάσχοντας από τη νόσο του Σ.Δ. Στην πλειονότητά τους οι υπάλληλοι του δημοσίου που πάσχουν από Σ.Δ. συναντούν αρνητικές συμπεριφορές από τους προϊσταμένους τους οι οποίοι ακολουθούν τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης που διαχωρίζει τις παθήσεις σε ενδιάμεσου και αυξημένου κινδύνου.

Σε ότι αφορά το θέμα της διάκρισης περί ρυθμισμένου ή αρρύθμιστού διαβήτη, για την οποία έχει τοποθετηθεί επιστημονικά και εμπεριστατωμένα το επιστημονικό σωματείο «Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία» με τις υπ’ αριθ. 1405/19.3.2020 και 1409/27.3.2020  , αγνοείτε και το γεγονός ότι,  αυτή τη στιγμή, η λίστα αναμονής για την επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται, αφού τα ραντεβού σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, κλείνονται μετά από 4 μήνες! Η εκπαίδευση των ατόμων με Σ.Δ. για να επιτευχθεί στο μέγιστο η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, να μπορεί δηλαδή ο πάσχοντας να αυτορυθμίζεται και να αυτοελέγχεται  επαφίεται στον εθελοντισμό των γιατρών μας, που αυτή τη στιγμή έχουν λιγοστέψει εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, θανάτων κ.λπ. Όχι μόνο δεν μας προστατεύεται από τον  covid-19 αλλά μας οδηγείται σε πλήρη απορρύθμιση του διαβήτη μας!

Εκτός του γεγονότος ότι  τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των πασχόντων, που έχει αυξηθεί, αφού στο πρώτο κύμα πανδημίας τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν λειτουργούσαν με κανονική ροή, δεν φροντίσατε ούτε για τους υγειονομικούς πάσχοντες  από Σ.Δ.  που βρίσκονται μέσα σε νοσοκομειακούς χώρους με αυξημένο ιικό φορτίο  να τους  εντάξετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αστείο είναι το γεγονός ότι εντάσσεται τον διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου  παρά μόνο εάν συνυπάρχει και το ηλικιακό κριτήριο άνω των 65 ετών! Δηλαδή εάν έχουμε έναν ρυθμισμένο διαβητικό με συνυπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια (συχνή επιπλοκή) σταδίου 3, που δεν έχει ενταχθεί στην αιμοκάθαρση και δεν είναι 65 ετών τον στέλνετε να εργαστεί και να κυκλοφορήσει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κανένα κράτος πρόνοιας για τους πάσχοντες με Σ.Δ.!  Σημειώνουμε δε ότι είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι με Σ.Δ. και εν γένει χρόνια πάσχοντες να καλύπτουν τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά με ίδια μέσα, εάν λάβουμε υπόψη ότι η πλειονότητά τους αμείβεται με πενιχρούς μισθούς, με τους οποίους καλούνται να διαχειριστούν μία από τις πλέον κοστοβόρες παθήσεις όπως είναι ο Διαβήτης. Σημειώνουμε, επίσης, ότι το εν λόγω θέμα έχει ήδη επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη με επιστολή της με θέμα : «Ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων που εργάζονται στο δημόσιο»  προς εσάς στις 16/7/2020.Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη με ευθύνη της ίδιας της Πολιτείας βρίσκονται στο έλεος του Θεού και των μέσων αυτοπροστασίας τους.

Κύριοι Υπουργοί,

Ζητούμε να λάβετε τώρα υπόψη σας τις εμπεριστατωμένες προτάσεις που έχουν καταθέσει από την αρχή της πανδημίας όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με Σ.Δ. όπως την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ.α. και επιστημονικούς φορείς, που έχουν αποκλειστικό αντικείμενο τους τη νόσο του Σ.Δ. όπως η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και να λάβετε, έστω και τώρα, τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τους πάσχοντες από Σ.Δ. Κάλιο αργά παρά ποτέ λέει ο λαός μας.Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ευαισθητοποιηθεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αυτό που περιμένουμε είναι η Πολιτεία να λάβει συντεταγμένα και οργανωμένα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία μας όπως θα έπρεπε βάσει και της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.   Ήδη θα έπρεπε να έχετε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τα άτομα με Σ.Δ. που μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς τηλεργασίας και να κάνετε το μέτρο υποχρεωτικό όπου μπορεί να εφαρμοστεί. Ούτε αυτό δεν έχετε πράξει, ειδικά στον  δημόσιο τομέα, που ο κάθε διευθυντής ΄και προϊστάμενος συμπεριφέρεται ανάλογα με την παιδεία  και τη γνώση που έχει γύρω από ζητήματα χρόνιας πάθησης και αναπηρίας.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here