Κρούσματα σήμερα: Ρεκόρ διασωληνωμένων και «εφιάλτης» για νέα εκτόξευση θανάτων


Κρούσματα σήμερα: Αναμονή για τους νέους αριθμούς που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Δραματική η κατάσταση με τις ΜΕΘ όπου διαρκώς αυξάνεται η πληρότητα και «στερεύουν» οι ελεύθερες κλίνες. Μεγάλωνει η μακάβρια λίστα των θανάτων. Στο «κάδρο», δυστυχώς, ολοένα και περισσότεροι νέοι της παραγωγικής ομάδας 19-64 ετών.

Τη στιγμή που οι ειδικοί έχουν ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να παρουσιαστεί εντυπωσιακή πτώση στα καθημερινά κρούσματα για να δώσουν το «ΟΚ» έτσι ώστε να αρθούν κάποια μέτρα, οι αριθμοί δεν εμφανίζουν κάποια βελτίωση. Παρότι διανύουμε την 3η εβδομάδα εφαρμογής του lockdown, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά.

Για αυτό τον λόγο, εκφράζονται φόβοι για τα δεδομένα που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη (25.11) από τον ΕΟΔΥ. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει ξανά αρνητικό ρεκόρ στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, δυστυχώς, αναμένεται ξανά μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που φεύγουν από τη ζωή λόγω κορονοϊού. Η μακάβρια καταμέτρηση συνεχίζεται και μέσα στον Νοέμβριο έχουν «φύγει» εκατοντάδες συμπολίτες μας «χτυπημένοι» από τον φονικό ιό...

Σκότωσε 650 Έλληνες σε μια εβδομάδα ο κορονοϊός

Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε μια εβδομάδα έφυγαν από τη ζωή λόγω του φονικού ιού 650 συμπολίτες μας. Από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα, μάλιστα, καταγράφηκε τρεις φορές τριψήφιος αριθμός ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έχοντας προσβληθεί από τη νόσο.

Με δεδομένο το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας το οποίο έφτασε στους 1815, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη ήταν η εβδομάδα που πέρασε. Περίπου το 1/3 των θανάτων, δηλαδή, καταγράφηκε μέσα σε διάστημα επτά ημερών. Ένας τραγικός απολογισμός που δείχνει και την κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε…

Η φονική εβδομάδα 17 -24 Νοεμβρίου

Ημερομηνία

Θάνατοι

17 Νοεμβρίου

63

18 Νοεμβρίου

60

19 Νοεμβρίου

59

20 Νοεμβρίου

72

21 Νοεμβρίου

108

22 Νοεμβρόυ

103

23 Νοεμβρίου

84

24 Νοεμβρίου

101

«Μαύρος» Νοέμβριος για την Ελλάδα

Γενικότερα ο Νοέμβριος αποτελεί τον πιο «μαύρο» μήνα σε ό,τι αφορά τους θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα. Συνολικά 1.189 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους έχοντας προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, ενώ το χειρότερο είναι πως πλέον οι θάνατοι αφορούν και νεότερες ηλικίες.

Την Τρίτη οι άνθρωποι που «έφυγαν» και ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-64 ήταν 13, με έναν εξ αυτών να είναι στην ηλικιακή ομάδα 18-39. Συνολικά από την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου, έχασαν τη ζωή τους 143 συνάνθρωποί μας ηλικίας από 18 ως 64 ετών.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, έχουν «φύγει» 256 άνθρωποι ηλικίας 18 – 64 ετών, που μεταφράζεται σε ποσοστό 14,1% επί του συνόλου των θανάτων. Με δεδομένο ότι οι αριθμοί συνδέονται μεταξύ τους άρρηκτα, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι να μειωθούν τα κρούσματα. Αυτό θα μειώσει αυτόματα τον αριθμό των ανθρώπων που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους, όπως και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Ανησυχούν οι ειδικοί

Με αυτό σαν γνώμονα, λοιπόν, αποφασίζουν και οι επιστήμονες που δεν δίνουν το «πράσινο φως» για την άρση των μέτρων όσο δεν υπάρχει κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων και δεν φτάνουμε κοντά στον κομβικό αριθμό των 500 ημερησίως

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκη, «οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι θέλουν ακόμα μια εβδομάδα με 10 ημέρες έως ότου δείξουν μια σοβαρή μείωση. Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί και σημειώνουν μικρή κάμψη».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε στο Newsbomb.gr σχετικά με το όριο των 500 κρουσμάτων ανά ημέρα που είχε τεθεί ως στόχος για το «άνοιγμα» της οικονομίας, είπε ότι «τα 500 κρούσματα είναι ένα όριο ασφαλείας ωστόσο δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ