Κορονοϊός: Η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της Ε.Ε. σε νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών


Κορονοϊός – Ειδήσεις: Δραματική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας – Σύμφωνα με τους διαδραστικούς πίνακες του Οur world in data (ourworldindata.org) που χρησιμοποιεί τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control) στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει δραματική εκθετική αύξηση ο δείκτης των επιβεβαιωμένων νέων θάνατων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Είναι ο δείκτης που παρουσιάζει το ρυθμό της θνησιμότητας της νόσου κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα όλους τους επιστήμονες 

Συγκεκριμένα ήδη στις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα με 7,52 νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού ξεπερνούσε τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 7.51.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Our World in Data, την επομένη μέρα, στις 25 Νοεμβρίου και ενώ ο δείκτης της Ε.Ε. ήταν 7.57, στην Ελλάδα εκτοξευόταν στο 8.05 (νέοι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και στην συνέχεια ανήλθε στο 8.42 .

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ημέρα στην Πορτογαλία, ίδιου πληθυσμού με την Ελλάδα, ο δείκτης ήταν μόλις στο 7.05. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία η σύγκριση με την Πορτογαλία αφού όπως φαίνεται από τον πίνακα, από τις αρχές Οκτωβρίου η Πορτογαλία ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση με τον συγκεκριμένο δείκτη να καταγράφει τιμές πολύ ανώτερος της Ελλάδας. Όμως το τελευταίο δεκαήμερο η Πορτογαλία κατάφερε αρχικά να σταθεροποιήσει την κατάσταση καισταδιακά να πετύχει την αποκλιμάκωσή της. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για επιπέδωση και γίνεται αντιληπτό γιατί πάμε σε παράταση της καραντίνας μέχρι τουλάχιστον τις 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας.

Δείτε το χάρτη με τα δεδομένα και τα στοιχεία

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η σύγκριση με την κατάσταση των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στην εξάπλωσης της πανδημίας ο δείκτης θάνατοι ανά εκατομμύριο βρίσκεται μόλις στο 5.06 Η Ελλάδα ξεπέρασε ακόμα και τις ΗΠΑ στον δείκτη αυτό από τις 13 Νοεμβρίου και από τότε βρίσκεται σταθερά πάνω από τις ΗΠΑ. Βεβαίως μιλάμε για διαφορετικές αναλογίες και διαφορετικά μεγέθη πληθυσμών.

Στην Γερμανία τώρα που αντιμετωπίζει και αυτή το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο δείκτης βρισκόταν χθες σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις. Στις 25 Νοεμβρίου ήταν στο 3.05, πολύ πιο χαμηλά από την Ελλάδα. Παρατηρούμε επομένως ότι και η Γερμανία κατόρθωσε να μειώσει τον δείκτη αν και στις αρχές Νοέμβρη βρέθηκε και αυτή να σημειώνει τιμές ανώτερες της Ελλάδας εκείνη την περίοδο.

Στις 5 Νομβρίου ο δείκτης της Γερμανίας βρισκόταν στο 1.12, της Ελλάδας μόλις στο 0.96, ενώ ο ευρωπαικός μέσος όρος ήταν στο 5.05. Είναι εμφανές ότι ο δείκτης βαίνει επί τα χείρω στην Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πέτσας σήμερα 26/11/2020, μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου θα ισχύουν τελικά τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα.Υπογράμμισε δε ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις περιοχές της Ελλάδας που «βράζουν». Όπως είπε, «Τέτοιες περιοχές – που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους – είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος».

Ανέφερε δε ότι «ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται».

Δείτε τον χάρτη με τα στοιχεία σε real time


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ