Καταγγελίες εμπόρων ότι καταστρατηγείται η αναστολή στις πληρωμές των επιταγών


Σύνθετα προβλήματα έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες στην αγορά εξαιτίας των επιπτώσεων που δημιούργησε η πανδημία και η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Ένα από αυτά τα προβλήματα για τους εμπόρους είναι το θέμα των επιταγών καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα η κυβέρνηση, θέλοντας να δώσει λύση στο πρόβλημα, προχώρησε σε μια σειρά από μέτρα που αναστέλλουν τις πληρωμές των επιταγών για ορισμένο διάστημα.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης στην πράξη καταστρατηγείται. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ένωσης Τράπεζων με σκοπό την άμεση παρέμβασή του για οριστική επίλυση του θέματος. Όπως αναφέρει ο ΕΣΑ στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργο Χατζηνικολάου «πολλά μέλη μας που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, αλλά και συνάδελφοι από όλη τη χώρα, μας πληροφόρησαν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στην αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων. Η πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη για τη λειτουργία της αγοράς, παρέχει το δικαίωμα αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων αξιογράφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου, για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού Covid-19».

Σημειώνει επίσης ότι τα κατά τόπους τραπεζικά ιδρύματα με τη δικαιολογία ότι τα στελέχη τους δεν έχουν ενημερωθεί για το θέμα ή με το πρόσχημα ότι δεν έχει ακόμα λειτουργήσει η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, «αναγκάζουν» τους επιχειρηματίες, εμμέσως πλην σαφώς, να καταβάλλουν το αντίτιμο των επιταγών που έχουν λήξει ή τους φέρνουν σε πραγματικά δύσκολη θέση συνεχίζοντας να λειτουργούν με το προηγούμενο καθεστώς, αγνοώντας τους κανόνες εφαρμογής της νέας διάταξης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ