Eurogroup: Αναμένεται «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα


Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει σήμερα το Eurogroup.

Η Ευρωομάδα θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Αρχικά το συμβούλιο θα ενημερωθεί για την έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ευρωζώνη και το πως αποτιμά το Ταμείο τις προοπτικές και τις προκλήσεις για την οικονομία της ζώνης του ευρώ λόγω του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση για τα προγράμματα μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για την όγδοη έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης της Ελλάδος. Το Eurogroup αναμένεται να ενημερωθεί από τους θεσμούς πως παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, οι οποίες απαιτούσαν την εστίαση σε πιο άμεσες προτεραιότητες, η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες και πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για την για την αποδέσμευση της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Ενδεικτικά οι θεσμοί αναμένεται να εστιάσουν στο νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος κατά είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τέλος, το Eurogroup θα ασχοληθεί και με τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2021 που έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θα ενημερώσει την Ευρωομάδα για το κατά πόσο τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων συμμορφώνονται προς τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).

Στόχος της Κομισιόν είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που δεν υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής πρέπει να υποβάλλουν ετησίως το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματός τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωομάδα, το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ