Πανδημία Covid-19: Δίνει την ευκαιρία η υγεία να προσεγγιστεί ως επένδυση και όχι ως κόστος


Πανδημία Covid-19:Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η υγεία συνήθως δεν αποτελούσε μέρος των συζητήσεων για την οικονομική ανάπτυξη: Η συζήτηση επικεντρωνόταν συχνά στον έλεγχο του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης. Οι ενημερωμένες προβλέψεις δείχνουν ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της θα κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία έως και το 8% του πραγματικού ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, κάθε χρόνο, η κακή υγεία κοστίζει διπλάσιο – περίπου το 15% του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ από πρόωρους θανάτους και απώλεια παραγωγικού δυναμικού μεταξύ του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, σύμφωνα με την μελέτη της ΜcKinzey .  Καθώς οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αναζητούν εργαλεία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, η επανεξέταση της υγείας ως επένδυση, όχι μόνο κόστους, θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη για τις επόμενες δεκαετίες.

Τέσσερα μαθήματα από την πανδημία δείχνουν πώς να οικοδομήσουμε ένα πιο υγιές και πιο παραγωγικό μέλλον.

  1. Εντάξτε την υγεία ως βασικό παράγοντα των συζητήσεων για την οικονομική ανάπτυξη

Η πανδημία COVID-19 χτύπησε «καμπανάκι» για το πόσο σημαντική είναι η υγεία όχι μόνο για τα άτομα και την κοινωνία αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Η βελτιωμένη υγεία τροφοδότησε την παγκόσμια ανάπτυξη τον περασμένο αιώνα με τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού και την αύξηση της παραγωγικότητας. Στην πραγματικότητα, οι ιστορικοί της οικονομίας εκτιμούν ότι η βελτιωμένη υγεία αντιπροσώπευε περίπου το 1/3 της συνολικής αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών τον περασμένο αιώνα.

  • Εν τω μεταξύ η έρευνα δείχνει ότι η υγεία συνεχίζει να έχει τη δυνατότητα να τονώσει την ανάπτυξη.

Πώς ακριβώς όμως η καλύτερη υγεία προάγει την οικονομική ανάπτυξη;

Πρώτον, λιγότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, έτσι ο πληθυσμός σε εργασιακή ηλικία θα αυξηθεί. Όταν οι άνθρωποι είναι πιο υγιείς, οι απουσίες λόγω ασθένειας μειώνονται και οι εργαζόμενοι αποσπώνται λιγότερο για τη διαχείριση των δικών τους συνθηκών ή των αγαπημένων τους. Επίσης, λιγότεροι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται νωρίς λόγω των συνθηκών υγείας τους. Μετρήθηκε  το οικονομικό αντίκτυπο της καλύτερης υγείας και διαπιστώσαμε ότι θα μπορούσε να προσθέσει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2040 – αύξηση 8% ή 0,4% το χρόνο. Αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν όχι μόνο να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 αλλά και, μακροπρόθεσμα, να αντισταθμίσουν τις δημογραφικές αντιξοότητες από έναν γηράσκοντα πληθυσμό.

2. Επενδύστε στην υγεία για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα

Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει τα άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας – για παράδειγμα, ο διαβήτης , η υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονική διαταραχή και η παχυσαρκία , που είναι κοινές στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου, καθώς όλες αυτές οι παθήσεις έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο από το COVID-19 . Χρησιμοποιώντας αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, και αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα έναντι των μελλοντικών πανδημιών αλλά και θα βελτιώσει δραματικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από τον έντονο ημερήσιο αριθμό χρόνιων καταστάσεων. Στην έρευνά εξετάστηκαν οι προκλήσεις για την υγεία σχεδόν 200 χωρών και διαπιστώθηκε ότι αποδεδειγμένες παρεμβάσεις – δράσεις ή προγράμματα όπως η υιοθέτηση υγιούς συμπεριφοράς, η επέκταση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και η βελτίωση της τήρησης των φαρμάκων – θα μπορούσαν να μειώσουν το παγκόσμιο βάρος των ασθενειών κατά 40% σε 20 χρόνια.

  1. Προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ισότητας με τη βελτίωση της υγείας

Σε πολλές χώρες, η πανδημία πλήττει δυσανάλογα τις μειονότητες και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν πολύ υψηλότερα μεταξύ Λατίνων και Μαύρων  από ό, τι μεταξύ των λευκών. Ομοίως, στο Ηνωμένο Βασίλειο , ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων ανέφεραν ποσοστά θνησιμότητας 40 έως 200% υψηλότερα από αυτά των λευκών βρετανών. Οι μειονότητες και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο υγείας και οικονομικής ανέχειας. Η ανάλυση της McKinsey δείχνει ότι οι έγχρωμοι Αμερικανοί έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν στις κομητείες με υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία και την οικονομική αναστάτωση εάν η πανδημία χτυπήσει αυτές τις χώρες.

Ακόμα και πριν από την πανδημία COVID-19, οι ερευνητές βρήκαν ένα δεκαετές κενό στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πιο μειονεκτικών ομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαφορές αυτού του μεγέθους παρατηρούνται στις περισσότερες χώρες και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Οι φτωχότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν χειρότερη υγεία, γεγονός που μπορεί να περιορίσει το οικονομικό τους δυναμικό και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο. Αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν  ότι η κακή υγεία μπορεί να διαιωνίσει μια παγίδα φτώχειας : Η κακή παιδική υγεία μεταφράζεται σε χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην ενηλικίωση, αυξάνοντας την έκθεση σε κινδύνους για την υγεία (όπως κακή ποιότητα διατροφής, μη ασφαλής στέγαση και μη ασφαλείς γειτονιές) και τα εμπόδια σε υπηρεσίες πρόσβασης στην υγεία, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν τις επόμενες γενιές παιδιών.

  1. Αξιοποιήστε τη δυναμική της καινοτομίας που προκλήθηκε από την κρίση COVID-19 για την αντιμετώπιση άλλων συνθηκών υγείας

Η απάντηση στην πανδημία COVID-19 έδειξε ότι η καινοτομία μπορεί να επιταχυνθεί στις σωστές συνθήκες και ότι η ανταλλαγή γνώσεων και οι διαφανείς πληροφορίες είναι κρίσιμες πτυχές. Το πλήρες γονιδίωμα του SARS-CoV-2, για παράδειγμα, αλληλουχήθηκε εβδομάδες μετά την αναγνώριση του νέου κορωνοϊού. Από τον Ιούνιο του 2020, επιστήμονες παγκοσμίως είχαν μοιραστεί περισσότερες από 50.000 αλληλουχίες ιογενών γονιδιώματος και περίπου 180 εμβόλια βρίσκονταν σε εξέλιξη, ενώ πολλά από αυτά αντιπροσωπεύουν διατομεακές και διακρατικές συνεργασίες.Θα μπορούσαμε επίσης να βασιστούμε σε άλλους τομείς καινοτομίας από την πανδημία COVID-19.

  • Η υιοθέτηση της τηλεϊατρικής αυξήθηκε: το 2019, το 11% των καταναλωτών των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν υπηρεσίες τηλεθεραπείας . Τώρα το 46% τις χρησιμοποιεί για να αντικαταστήσει τις προσωπικές επαφές που έχουν διακοπεί κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η πανδημική ανταπόκριση έχει επίσης δείξει ότι όταν το απαιτεί η κατάσταση, η αρχιτεκτονική της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να μετατραπεί γρήγορα – για παράδειγμα, επανεξετάζοντας τις ροές των ασθενών και το εργατικό δυναμικό στους θαλάμους COVID-19. Επιπλέον, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να φορούν μάσκες προσώπου, να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και να μειώνουν τον αριθμό των κοινωνικών επαφών για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η έρευνα  ΜcKinzey διαπιστώνει ότι θα χρειαστούν καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη για την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών για το 60% περίπου του παγκόσμιου βάρους των ασθενειών που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακές διαταραχές και όγκους. Η καινοτομία θα είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση αυτών και των αναδυόμενων απειλών για την υγεία, όπως η μικροβιακή αντοχή. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να δώσουμε προτεραιότητα στην έρευνα σε τομείς με τις μεγαλύτερες ανεκπλήρωτες ανάγκες και να ξεπεράσουμε μερικά από τα εμπόδια κινήτρων που παρακωλύουν την έρευνα στην προληπτική επιστήμη. Θα μπορούσε η ανανεωμένη ενέργεια να χρεώνει τώρα την έρευνα για εμβόλια και τη συνεργασία μεταξύ χωρών πέρα από την πανδημία COVID-19;

Η έρευνα δίνει μια ισχυρή πεποίθηση: Η βελτίωση της υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει μια κοινωνική και οικονομική αλλαγή του παιχνιδιού. Σε τελική ανάλυση, λίγες επενδύσεις καλύπτουν τόσες πολλές από τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ευημερία και μειώνοντας τις ανισότητες, προσφέροντας παράλληλα μια εντυπωσιακή ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία, έχει την ευκαιρία μιας γενιάς όχι μόνο να αποκαταστήσει το παρελθόν αλλά και να προωθήσει δραματικά την ευρεία υγεία και ευημερία.

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ