Γιορτή σήμερα 30 Νοεμβρίου: Άγιος Ανδρέας


Ο Άγιος Ανδρέας συμπεριλαμβάνεται στους δώδεκα μαθητές του Ιησού Χριστού και τιμάται τόσο από τον Ορθόδοξη, όσο και από την καθολική παράδοση. Ο Απόστολος Ανδρέας, όπως και ο αδερφός του, Απόστολος Πέτρος, ήταν γιοι ενός ψαρά από τη Γαλιλαία. Ο Άγιος Ανδρέας ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του και τα δύο αδέρφια δραστηριοποιούνταν από κοινού με τον πατέρα τους στις όχθες της λίμνης Τιβεριάδας.

Κατά τα φαινόμενα, η οικογένειά του είχε οικονομική άνεση, κάτι που αποδεικνύεται από τη μαθητεία του δίπλα στον Ιωάννα τον Πρόδρομο. Μέσα από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο θα γνωρίσει τον Ιησού Χριστό, θα γοητευθεί από το κήρυγμα και τη διδασκαλία του και θα αποφασίσει να τον ακολουθήσει και να γίνει μαθητής του.

Ο Απόστολος Ανδρέας και ο Απόστολος Πέτρος γίνονται έτσι οι πρώτοι μαθητές του Υιού του Θεού.

Ο Άγιος Ανδρέας εμφανίζει παρόμοια δράση με όλους τους υπόλοιπους μαθητές του Ιησού Χριστού μέχρι και την ολοκλήρωση των θείων παθών. Η δράση του περιλάμβανε ιεραποστολικά ταξίδια για την ίδρυση εκκλησιών ανά τον κόσμο, ενώ λέγεται ότι είναι υπεύθυνος για τον εκχριστιανισμό αρχαίων λαών, όπως είναι οι Αλανοί, οι Αβάσγοι, οι Ζηκχοί, οι Βοσπορινοί και οι Χερσονήτες.

Όσον αφορά τη δράση του στην Ελλάδα, πέρασε από τη Βόρεια και την Κεντρική χώρα, καταλήγοντας στην Αχαΐα, όπου και θα ολοκληρώσει τη δράση του. Στην περιοχή αυτή, και συγκεκριμένα στην Πάτρα, έκανε πολλά θαύματα, κοντά στις εκκλησίες που ίδρυσε. Η παράδοση αναφέρει μεταξύ άλλων την ανάσταση ενός μικρού παιδιού, την ίαση του Σωσσίου από ανίατη ασθένεια και τον προσηλυτισμό του Ανθύπατου Λέσβιου μετά από τη θαυματουργή βοήθεια που του παρείχε στη βαριά του αρρώστια.

Ο Άγιος Ανδρέας φυλακίζεται από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και ο Ρωμαίος ηγεμόνας Αιγεάτης, τον υποβάλει μάλιστα στο τρομερό βασανιστήριο της Σταύρωσης κατόπιν της χειροτονίας του Στρατοκλή σε Επίσκοπο Πατρών, την οποία ο Άγιος Ανδρέας ολοκλήρωσε από τη φυλακή.

Στις 3Ο Νοεμβρίου του 66 μ.Χ. ο ηλικιωμένος Απόστολος έπνευσε τα λοίσθια κυρήττωντας μέχρι τελευταία στιγμή το Λόγο του Ιησού Χριστού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ