Τόγκο: Νέα πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο – Η ανακοίνωση της εταιρείας

Μία ακόμα πειρατεία εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής (29/11) στα ανοικτά του Τόγκο σε δεξαμενόπλοιο

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το δεξαμενόπλοιο, 38.000-dwt «Agisilaos» που ναυπηγήθηκε το 2006, δέχθηκε επίθεση από ομάδα πειρατών.

Με επίσημη ανακοίνωση της η Capital Ship Management επισημαίνει ότι σημειώθηκε περιστατικό που αφορά στην ασφάλεια του πλοίου «Agisilaos» στις 29 Νοεμβρίου στις 21:12 ανοικτά των ακτών του Lome του Τogo. Η Capital έχει ξεκινήσει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και έχει ειδοποιήσει τις αρμόδιες λιμενικές και ναυτιλιακές αρχές. Λόγω της ευαίσθητης φύσης του συμβάντος δεν θα παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νιγηρία: Κραυγή αγωνίας για τους τρεις Έλληνες ομήρους ναυτικούς του «Στέλιος Κ»

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με τους τρεις Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι κρατούνται όμηροι από πειρατές στη Νιγηρία.

Η επίθεση έγινε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στα ανοιχτά του κόλπου της Γουινέας ενώ το πλοίο είχε κατεύθυνση προς το Λάγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, οι Αφρικανοί πειρατές φαίνεται πως κρατούν τους τρεις Έλληνες μέσα στη ζούγκλα της Νιγηρίας.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έμπειροι ναυτικοί, συνήθως αλλάζουν σημεία μαζί με τους ομήρους προκειμένου να μη μπορεί κανείς να τους εντοπίσει.

24 Νοεμβρίου η τελευταία επικοινωνία

Η τελευταία επικοινωνία των αρχών με τον πειρατή που φαίνεται να διαπραγματεύεται τα λύτρα ήταν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου.

Το δεξαμενόπλοιο «Στέλιος Κ» είχε ξεκινήσει κενό φορτίου από τον Πειραιά με κατεύθυνση προς το Λάγος της Αφρικής υπό τη σημαία του Τόνγκο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές με τους πειρατές για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ναυτικών, με το υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθεί στενά την υπόθεση. Οι οικογένειες των απαχθέντων βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την εταιρεία.

Πρόκειται για το 24ο περιστατικό απαγωγής στον Κόλπο της Γουινέας μέσα στο 2020.

Η ΠΕΝΕΝ ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας να πάρει πρωτοβουλία σε διεθνές ναυτιλιακό επίπεδο με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΠΕΝ σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Πειρατεία έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στην θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας, στο υπό σημαία Togo πλοίο “Στέλιος Κ” (εφοδιαστικό – δεξαμενόπλοιο), ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας (Κουκιανάκης) με έδρα τον Πειραιά, το οποίο κατευθύνονταν στην περιοχή και σε αυτό επέβαιναν 5 Έλληνες Ναυτεργάτες μεταξύ των οποίων και 3 μέλη της ΠΕΝΕΝ.

Στην επίθεση – ρεσάλτο επί του πλοίου πού έγινε εν πλω πιάστηκαν όμηροι ο Πλοίαρχος και οι δύο Ναύτες (όλοι Έλληνες).

Στη συνέχεια οι πρωτεργάτες της πειρατικής επίθεσης αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους τους 3 Έλληνες ενώ οι υπόλοιποι δύο, ένας ναύτης και ένας μηχανικός παρέμειναν στο πλοίο το οποίο στην συνέχεια κινήθηκε με κατεύθυνση το λιμάνι του Λάγος.

Η κυβέρνηση και τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας που ενεπλάκησαν όλες αυτές τις μέρες στην υπόθεση, κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό την επίθεση και την απαγωγή των Ελλήνων Ναυτεργατών, γεγονός πρωτάκουστο αφού η συνήθης διεθνής ναυτιλιακή πρακτική ήταν και είναι η δημοσιοποίηση τέτοιων κρουσμάτων.

Το χειρότερο για τα αρμόδια υπουργεία και τις πολιτικές ηγεσίες, όπως και για την ναυτιλιακή εταιρεία, είναι ότι έως και χθες απέκρυπταν το γεγονός αυτό από τις οικογένειες των απαχθέντων ναυτεργατών και στο αγωνιώδες ερώτημα γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν αυτοί με τα συγγενικά τους πρόσωπα στο πλοίο η απάντηση ήταν τη μία μέρα ότι είχε βλάβη το δορυφορικό τηλέφωνο, την άλλη ότι ασθενούσαν τα μέλη του πληρώματος και την επόμενη ότι υπάρχουν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία αναμένονται να διορθωθούν…. και για αυτό δεν σήκωναν τα κινητά τους τηλέφωνα!!!

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες από την επίθεση στο πλοίο και την βίαιη απαγωγή των μελών του πληρώματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να τηρούν σιγή ιχθύος και η αγωνία των συγγενών των Ναυτεργατών έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα πριν από όλα τις οικογένειες των Ναυτεργατών, να σταματήσει το κακόγουστο θέατρο της αποσιώπησης του γεγονότος και να δώσει δημόσια εξηγήσεις για την ανεπίτρεπτη τακτική που διαχειρίζονται το πρόβλημα.

Τα περί ανάγκης μυστικότητας δεν έχουν απολύτως καμία βάση και υπόσταση αφού όλα έως τώρα τα κρούσματα πειρατικών ενεργειών σε ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία τυγχάνουν δημοσιότητας και ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα πλοία άλλων χωρών.

Η ένοπλη ομάδα που απήγαγε τους Έλληνες Ναυτεργάτες δεν έχει κανένα άγχος εάν η ενέργειά της δημοσιοποιηθεί στη χώρα μας και στην κοινωνία. Εκείνο που προσδοκά είναι η ανταλλαγή των απαχθέντων στη βάση μιας οικονομικής συμφωνίας (λύτρα) για την απελευθέρωσή τους.

Η ΠΕΝΕΝ προέβη ήδη σε έντονα διαβήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ και του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και στο Προξενείο μας στη Νιγηρία.

Με αφορμή το νέο αυτό κρούσμα καλά θα κάνει η κυβέρνηση και ο Υπουργός της επί της Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης αντί να αναλώνονται νυχθημερόν και να βάζουν πλάτη στο εφοπλιστικό κατεστημένο για την διατήρηση των βρώμικων ναυτιλιακών καυσίμων, να πάρουν πρωτοβουλία τόσο σε διεθνές ναυτιλιακό επίπεδο όσο και με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών που σημειώνονται οι επιθέσεις, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν αποτελεσματικά και με τον τρόπο αυτό να προστατευτεί η ζωή των Ναυτεργατών Ελλήνων και αλλοδαπών που επανδρώνουν στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here