Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» – Έτσι θα γιορτάσουν οι Ευρωπαίοι (pics+vid)


Για τα πρώτα Χριστούγεννα εν μέσω κορονοϊού προετοιμάζεται ο πλανήτης, με περιορισμούς στις οικογενειακές συναθροίσεις, συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και περιττών μετακινήσεων.

Κάποιες κυβερνήσεις έχουν αποκαλύψει ήδη τα σχέδιά τους, ενώ οι περισσότεροι -συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας- αναμένεται να το κάνουν εντός των επόμενων ημερών.

Βρετανία: Χαλάρωση των περιορισμών για 5 ημέρες

Οι τέσσερις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά τα μέτρα για την Covid-19, ώστε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, για διάστημα πέντε ημερών, να είναι δυνατόν να συγχρωτιστούν τα μέλη τριών νοικοκυριών.

Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της πανδημίας, όμως σήμερα οι ηγέτες τους κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τους κανόνες που θα ισχύσουν παντού την περίοδο των εορτών.

Τρία νοικοκυριά θα μπορούν να σχηματίσουν μια «χριστουγεννιάτικη φυσαλίδα», δηλαδή ένα «προστατευμένο περιβάλλον» ώστε τα μέλη τους να συναντιούνται μεταξύ τους στο σπίτι, σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Δεν θα μπορούν όμως να επισκεφθούν μαζί εστιατόρια, μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας. Το σχέδιο αυτό θα ισχύσει από τις 23 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

Θα αρθούν επίσης οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ώστε όλοι να μπορούν να ταξιδέψουν. Οι ταξιδιώτες από και προς τη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν στη διάθεσή τους άλλη μία ημέρα.

Το lockdown στην Αγγλία πρόκειται να αρθεί την επόμενη εβδομάδα, όμως στη συνέχεια θα εφαρμόζονται κατά τόπους περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Μάλιστα, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος θα περάσουν φέτος τα Χριστούγεννα «ήρεμα» στο κάστρο του Ουίνδσορ, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το βασιλικό ζεύγος περνά παραδοσιακά τις γιορτές στο τέλος του έτους στην κατοικία του στο Σάντρινγκχαμ, στο Νόρφολκ (ανατολική Αγγλία), μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας.

Όμως, μπροστά στην υγειονομική κατάσταση, η 94χρονη βασίλισσα και ο 99χρονος σύζυγός της, με εύθραυστη υγεία, αποφάσισαν να παραμείνουν στην κατοικία τους, που βρίσκεται στα περίχωρα του Λονδίνου.

Γαλλία: Άρση των περιορισμών με το… σταγονόμετρο

Σταδιακή επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα κήρυξε πριν μερικές ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

«Οι παραδοσιακοί εορτασμοί για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να ακυρωθούν φέτος λόγω των φόβων ότι μπορεί να οδηγήσουν σε νέα έξαρση της επιδημίας της COVID-19», δήλωσε ο Ζουλιέν Λανγκλέ, διευθυντής νοσοκομείου στο Παρίσι, στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

Ο Λανγκλέ δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα πάρτι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να καταλήξουν μια «τεράστια διαγενεακή εστία που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιτία ενός πιθανού τρίτου κύματος» της COVID-19.

xristougenna-gallia.jpg
Γαλλία: Άρση των περιορισμών με το… σταγονόμετροAP

Η Γαλλία εισήλθε σε δεύτερο, πανεθνικό lockdown για να ανακόψει την εξάπλωση της COVID-19 στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά κάποιοι πολιτικοί και ειδικοί σε θέματα υγείας ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο οι αριθμοί της COVID-19 ίσως αρχίσουν να μειώνονται, επιτρέποντας να «ανοίξει» εκ νέου η χώρα εγκαίρως για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Με πάνω από 1,8 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα από το ξέσπασμα της επιδημίας, η Γαλλία έχει τον τέταρτο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Γερμανία: Αυτό είναι το σχέδιο για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Την συνέχεια του «μερικού lockdown» μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (25/11) η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου».

Έπειτα από διαβουλεύσεις διάρκειας 7,5 ωρών με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει μεν ανακοπεί, αλλά «δεν μπορούμε να σε καμία περίπτωση να αρκεστούμε σε αυτή την μερική επιτυχία». Η προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται, τόνισε, «χρειάζεται ακόμη μια δυνατή προσπάθεια».

Έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου επιτρέπονται οι ιδιωτικές συναντήσεις έως και πέντε ατόμων από δύο νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών.

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως και την Πρωτοχρονιά ωστόσο τα άτομα που μπορούν να συναντηθούν θα ανέρχονται σε έως και 10.

Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα κλείσουν για διακοπές στις 19 Δεκεμβρίου, αντί για τις 21 ή τις 23 που ήταν προγραμματισμένο, με στόχο τα παιδιά να περιορίσουν τις επαφές τους και να μειωθούν οι πιθανότητες μεταφοράς λοιμώξεων στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μόνο για φαγητό σε πακέτο, ενώ τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να δέχονται μόνο μη-τουριστικές διανυκτερεύσεις και δεν θα πραγματοποιηθούν εντός χώρας διακοπές για σκι έως τις 10 Ιανουαρίου – αντίστοιχα, οι πολίτες παρακαλούνται και να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τουρισμό. Σύντομα θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, διευκρινίστηκε.

Ιταλία: Χριστούγεννα χωρίς κοσμικότητες

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξουν, φέτος, οι συμπατριώτες του, τον καθιερωμένο κι παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

«Πρέπει να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς κοσμικότητες, διότι διαφορετικά οι μολύνσεις θα αηξηθούν και πάλι εντυπωσιακά», δήλωσε ο Κόντε.

xristougenna-italia.jpg
Ιταλία: Χριστούγεννα χωρίς κοσμικότητεςAP

Πρόσθεσε, δε, ότι «αν υπάρξουν υπερβολικές κοινωνικές επαφές, τον Ιανουάριο θα αυξηθούν τα περιστατικά, με περισσότερους θανάτους, νεκρούς και πίεση στις ΜΕΘ της χώρας. Κάτι που η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης «χρειάζεται περιορισμός των κοσμικών δραστηριοτήτων, αν και οι πολίτες θα μπορέσουν -πιθανότατα- να ανταλλάξουν δώρα, ώστε να επιτραπεί και στην οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί και πάλι».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ