Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι


Υπάρχουν πολλές μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας, κάθε μία εκ των οποίων μπορεί να έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μπορεί ωστόσο να αποτελεί πρόκληση το να ανακαλύψει κανείς ποια από όλες τις μεθόδους του ταιριάζει καλύτερα. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος intermittent fasting είναι η μέθοδος 16 : 8.

Η μέθοδος 16 : 8 περιλαμβάνει νηστεία τις 16 ώρες της ημέρας και περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε ένα παράθυρο 8 ωρών από το 24ώρο. Μέσα στο 8ωρο παράθυρο μπορεί κανείς να χωρέσει δύο, τρία ή και περισσότερα γεύματα. Αυτή η μέθοδος διαλειμματικής νηστείας, η οποία έγινε ευρέως γνωστή από τον ειδικό σε θέματα υγείας Martin Berkhan, μπορεί να εφαρμοστεί πολύ απλά, επιλέγοντας κανείς να μην καταναλώσει επιπλέον θερμίδες, μετά το βραδινό του γεύμα, και απέχοντας εντελώς από το πρωινό την επόμενη ημέρα.

Για παράδειγμα, εάν κανείς καταναλώσει το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 8 το βράδυ και δε φάει τίποτα μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, τεχνικά έχει ολοκληρώσει μία νηστεία 16 ωρών. Κατά τη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται κανείς να καταναλώσει νερό, καφέ, και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα επιθυμεί, υπό την προϋπόθεση να μην περιέχει καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, σημειωτέον καμία μέθοδος διατροφής δεν είναι ενδεδειγμένη εάν δεν περιλαμβάνει κατά βάση κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, και συνεπώς ούτε η διαλειμματική νηστεία θα λειτουργήσει, εάν μέσα στο 8ωρο παράθυρο κανείς ενδίδει συστηματικά σε junk food ή υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι intermittent fasting, όπως είναι το 5 : 2, που σημαίνει ότι για 5 ημέρες μέσα στην εβδομάδα γίνεται κανονική πρόσληψη τροφής και για δύο ημέρες περιορίζονται οι θερμίδες σε 500 – 600 ημερησίως. Η μέθοδος eat – stop – eat, που περιλαμβάνει μία 24ώρη νηστεία, η οποία γίνεται 1 – 2 φορές την εβδομάδα, με την παραλλαγή της alternate day fasting, δηλαδή 24ωρη νηστεία ή κατανάλωση ελάχιστων θερμίδων ανά ημέρα.

Συμπερασματικά, αυτή η μέθοδος μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική και για τις γυναίκες και για τους άνδρες και σίγουρα δεν ενδείκνυται για ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχή πρόσληψης τροφής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ