Γιατί έχω πόνο στα μάτια;


Μία συχνή ενόχληση των ασθενών που επισκέπτονται ένα οφθαλμολογικό ιατρείο είναι ο πόνος στο μάτι

Η αίσθηση όμως που έχει κάθε ασθενής και τι εννοεί με την λέξη πόνος διαφέρει.

Άλλες φορές περιγράφεται σαν επώδυνη διαξιφιστική αίσθηση στο μάτι, γύρω η πίσω από αυτό ενώ άλλες φορές με τη λέξη πόνος περιγράφεται αίσθημα κόπωσης και δυσφορίας στα μάτια.

Άλλη μορφή του πόνου είναι έντονος αμβλύς πόνος που επεκτείνεται στο μέτωπο ενώ και η αίσθηση ότι υπάρχει σκουπιδάκι στο μάτι περιγράφεται πολλές φορές σαν πόνος.

Τα αίτια που ευθύνονται για τον πόνο στο μάτι είναι πολλά και ποικίλης σοβαρότητος. Πολύ συχνά μετά από παρατεταμένη περίοδο κοντινής κυρίως εργασίας υπάρχει αίσθημα κόπωσης και δυσφορίας στα μάτια η λεγόμενη κοπιωπία για την οποία ευθύνονται η μη χρήση γυαλιών, η χρήση λάθος γυαλιών καθώς και διαταραχές της κινητικότητας των ματιών.

Απότομη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (οξύ γλαύκωμα) καθώς και η φλεγμονή του ματιού (ιριδοκυκλίτις) συνοδεύονται απο αμβλύ πόνο ο οποίος πολλές φορές επεκτείνεται στο μέτωπο και συνοδεύεται από θολή όραση. Η κατάλληλη θεραπεία προκαλεί γρήγορα ύφεση των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔΩ

Η επιπεφυκίτιδα καθώς και φλεγμονές των βλεφάρων (κριθή, χαλάζιο) μπορεί να προκαλέσουν επίσης πόνο στο μάτι.

Η οπτική νευρίτις είναι μία άλλη οφθαλμολογική πάθηση η οποία εκτός από την άλλοτε άλλου βαθμού μείωση της όρασης προκαλεί πόνο γύρω από το μάτι, ο οποίος δυνατόν να επιδεινώνεται με τις οφθαλμικές κινήσεις.

Μια άλλη συχνή πάθηση η οποία προκαλεί ακαθόριστη αίσθηση πόνου η αίσθηση ξένου σώματος είναι η ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα (dry eye), η κοινώς λεγόμενη ξηροφθαλμία.

Μία αρκετά συχνή μη οφθαλμολογική αιτία πόνου στα μάτια είναι η ημικρανία. Οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο πίσω από τα μάτια και στο μέτωπο ενώ ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται μόνο στο ένα μάτι. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν λόγω της έντασης του πόνου νομίζουν ότι “θα πεταχτεί το μάτι τους έξω”.

Τέλος φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα) δυνατόν να προκαλέσει πόνο που αντανακλά στο μάτι.

Ο οφθαλμίατρος μετά από προσεκτική λήψη ιστορικού και οφθαλμολογική εξέταση είναι εύκολο να προσδιορίσει την αιτία του πόνου στα μάτια και να την αντιμετωπίσει κατάλληλα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ