Γιατρός αποκαλύπτει: “Το 70% των γυναικών έχει κονδυλώματα…” – Δείτε πως θα καταλάβετε αν έχετε και εσεις


Λένε πως όταν πας με μια γυναίκα είναι σαν να έχεις πάει με όλους τους άντρες που έχει πάει αυτή πριν

Το θυμίζω μήπως και τρομάξει κανείς γιατί δεν φαίνεται να δίνουμε και πολύ σημασία πια, εξ ου και η έξαρση του AIDS τα τελευταία χρόνια ενώ θραύση κάνουν και τα κονδυλώματα! Με αποτέλεσμα το 70% του γυναικείου πληθυσμού να έχει κονδυλώματα!

Τρομακτικό, αγριευτικό, αλλά απολύτως αληθινό. Πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν το γνωρίζουν κι επομένως το μεταδίδουν άφοβα, ενώ πολύ περισσότερο οι άντρες δεν το γνωρίζουν αφού συχνότατα δεν έχουν συμπτώματα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι στις γυναίκες κάποιοι τύποι κονδυλωμάτων προκαλούν κακοήθεια δηλαδή καρκίνο της μήτρας, το δεύτερο θανατηφόρο καρκίνο στις γυναίκες. Αυτά για να ανησυχήσουμε! Επειδή το κακό παράγινε απευθύνθηκα στον μαιευτήρα γυναικολόγο κ. Γιάννη Χατζή που δίνει πολύτιμες πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔΩ

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Είναι από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους και αποτελεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο του μαστού. Ενδεικτικά στη Μ. Βρετανία, κάθε χρόνο, περίπου 230.000 γυναίκες έχουν παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Περίπου 3.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και περίπου 1.000 γυναίκες πεθαίνουν από αυτό τον καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα καθώς κάθε χρόνο, πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες, σ΄ όλο τον κόσμο, εμφανίζουν τη νόσο, ενώ πάνω από 250.000 πεθαίνουν εξαιτίας της. Το 80% αυτών των θανάτων το συναντούμε στις αναπτυσσόμενες χώρες (τρίτος κόσμος). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2050, πάνω από 1.000.000 νέες περιπτώσεις θα διαγιγώσκονται ετησίως.

Και όλο αυτό το τρομακτικό που περιγράφετε μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή; Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται πάντα από λοίμωξη που οφείλεται στην παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV), δηλαδή απλά στον ιό των κονδυλωμάτων. Ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής συμπεριλαμβανομένης της απλής δερματικής επαφής της γενετήσιας περιοχής, χωρίς να απαιτείται διείσδυση και ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. Ο ιός των κονδυλωμάτων έχει πάνω από 100 στελέχη (τύπους). Κάποια απ΄ αυτά προκαλούν τα εξωτερικά οξυτενή κονδυλώματα (στελέχη 6 και 11) και κάποια άλλα στελέχη προτιμούν να προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας και να προκαλέσουν την κακοήθεια. Από τα τελευταία στελέχη κάποια είναι υψηλότερου κινδύνου και κάποια χαμηλότερου. Τα υψηλότερου κινδύνου είναι τα στελέχη 16 και 18.

Αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα μια για πάντα ή ταλαιπωρούν αυτόν που τα έχει παρουσιάσει; Τα εξωτερικά κονδυλώματα είναι εμφανή και στον άντρα και στη γυναίκα και αντιμετωπίζονται με καυτηριασμό. Όμως συνεχίζει το άτομο να φέρει την παρουσία του ιού και επομένως μπορεί να μεταδίδει τον ιό και σε άλλα άτομα όπως υπάρχει πιθανότητα σε επόμενο χρονικό διάστημα να επανεμφανίσει τα κονδυλώματα και ιδίως όταν η άμυνα του οργανισμού μειωθεί. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω στρες, καπνίσματος, κατάχρησης αλκοόλ επανειλημμένες κολπίτιδες ή από παθολογικά αίτια όπως αυτοάνοσα νοσήματα (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, όχι καλά ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, κ.ά). Πιο ύπουλη θεωρείται η προσβολή του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV επειδή δεν δίνει συνήθως συμπτώματα και εκεί είναι η σημασία του τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση δυσπλασιών στον τράχηλο της μήτρας όπως και η αναγκαιότητα χρήσης προφυλακτικού από την αρχή της σεξουαλικής ζωής του ατόμου.

Το προφυλακτικό παρέχει την απόλυτη ασφάλεια;

Όχι, αλλά είναι και η μόνη μέθοδος προστασίας. Η άλλη είναι η απόλυτη αποχή.

Μπορεί ένας άντρας να μην ξέρει ότι «φέρει» τον ιό;

Ναι, αφού μπορεί να μην έχει εκδηλώσει εξωτερικά κονδυλώματα όπως και να φέρει αυτά τα στελέχη του ιού, που προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας.

Και μια γυναίκα μπορεί να μην ξέρει ότι έχει κονδυλώματα;

Το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα η οποία επίσης μπορεί να μην έχει συμπτώματα, αλλά να είναι φορέας. Κι αυτό ακόμα περισσότερο ενισχύει την αναγκαιότητα χρήσης του προφυλακτικού.

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο ιός των κονδυλωμάτων στις γυναίκες;

Η συχνότητα του ιού των κονδυλωμάτων στο γυναικείο πληθυσμό μπορεί να πλησιάζει και το 70%. Παρόλα αυτά οι κλινικές εκδηλώσεις (δυσπλασίες στον τράχηλο) και πολύ περισσότερο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ευτυχώς είναι πολύ λιγότερο συχνές.

Σου μεταδίδει κάποιος τον ιό και ξεκινούν αμέσως τα συμπτώματα;

Η παρουσία του ιού των κονδυλωμάτων σε μια γυναίκα μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλαιότερης σεξουαλικής επαφής, χρόνων πριν και εκδηλώθηκε τώρα πιθανόν λόγω μείωσης της άμυνας του οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και για την εμφάνιση εξωτερικών κονδυλωμάτων σ΄ έναν άντρα. Εάν ο άντρας δεν έχει εξωτερικά κονδυλώματα και ωστόσο φέρει τον ιό; Τότε η γυναίκα είναι άτυχη!

Πότε η γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό της;

Όταν διαπιστώσει μικρά εξογκώματα (σαν κρεατοελιές) στην περιοχή του αιδοίου ή περιπρωκτικά, τα οποία δεν προϋπήρχαν ή αίμα κατά τη σεξουαλική επαφή ή απλά αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Τότε θα πρέπει να επισκεφτεί το γυναικολόγο κι αν υπάρχουν εξωτερικά κονδυλώματα να προχωρήσει σε καυτηριασμούς ή την εφαρμογή ειδικών αλοιφών. Και βέβαια η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί επαναλήψεις. Και ο άντρας; Έχω διαβάσει ότι είναι αντρική υπόθεση τα κονδυλώματα! Όχι ακριβώς, είναι πιο πολύπλοκο. Όταν ο γυναικολόγος βρει εξωτερικά κονδυλώματα σε μια γυναίκα θα πρέπει να παραπέμψει και τον σύντροφό της σε δερματολόγο ή ουρολόγο προκειμένου να εξεταστεί και να προβεί σε καυτηριασμό κονδυλωμάτων.

Τραγικό το ποσοστό στις γυναίκες! Πράγματι, πολύ υψηλό, βέβαια σ΄ αυτό συγκαταλέγονται και οι γυναίκες εκείνες που φέρουν τον ιό, αλλά δεν έχουν καμία κλινική εκδήλωση, ούτε καν κολποσκοπική παθολογία. Ωστόσο τον μεταδίδουν.

Μπορεί ακόμα και το τεστ Παπ να βγει φυσιολογικό, αλλά η γυναίκα να φέρει τον ιό;

Βεβαίως και όπως το τεστ Παπ έτσι και τα ευρήματα της κολποσκόπησης μπορεί να είναι φυσιολογικά. Σ΄ αυτές τις γυναίκες η ανίχνευση της παρουσίας του ιού μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο τον οποίο όμως δεν συνιστούμε σε όλες τις γυναίκες.

Το τεστ Παπ θεωρείται αξεπέραστο; Διότι υπάρχει και μια άλλη εξέταση την οποία ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι πιο εξελιγμένη;

Παρά τα τόσα χρόνια εφαρμογής του τεστ Παπ δεν βρέθηκε άλλη μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι άντρες γιατί δεν ελέγχονται για κονδυλώματα;

Ο ιός των κονδυλωμάτων δεν προκαλεί σχεδόν τίποτα στον άντρα. Το πρόβλημα δημιουργείται στη γυναίκα και γι αυτό το λόγο δεν προχωράμε σε έλεγχο του ανδρικού πληθυσμού αφού οι εξετάσεις ανίχνευσης του ιού στον άντρα κοστίζουν ιδιαίτερα.

Δηλαδή είναι να μη σου τύχει! Το εμβόλιο παρέχει ασφάλεια;

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε ο εμβολιασμός που θωρακίζει τον γυναικείο πληθυσμό απέναντι στον ιό HPV. Κυκλοφορούν δύο εμβόλια στην αγορά κι ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται σε τρεις δόσεις, εντός εξαμήνου. Καλό είναι να γίνεται πριν το κορίτσι ξεκινήσει τις σεξουαλικές του επαφές. Μπορεί να γίνεται μέχρι την ηλικία των 26 ετών ενώ έχει μειωμένη προστασία αν γίνει μέχρι την ηλικία των 40. Παρόλα αυτά το εμβόλιο προστατεύει σε ένα ποσοστό 70-75%. Κι αυτό γιατί δεν φέρει όλα τα στελέχη του ιού. Αυτό σημαίνει ότι και οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να παραμελούν τον ετήσιο έλεγχό τους και τη γυναικολογική εξέταση.

Τα αγόρια δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;

Αρχίζει να συζητιέται η εφαρμογή του και στα αγόρια. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ώστε να ελεγθεί από νωρίς η εξάπλωση του HPV και στον γυναικείο πληθυσμό.

Πώς αντιδρούν οι γυναίκες όταν τους λέτε ότι έχουν κονδυλώματα;

Πανικοβάλλονται. Ο γιατρός πρέπει να ενημερώσει σωστά τη γυναίκα χωρίς να την πανικοβάλει. Δεν συνεπάγεται ούτε ότι είναι άρρωστη ούτε αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, ούτε ότι θα αναπτύξει απαραιτήτως κακοήθεια. Περισσότερο κινδυνεύει από άλλες καταστάσεις. Θα πρέπει να συμβιβαστεί με την παρουσία του ιού και να κάνει τον ετήσιο έλεγχό της. Είναι κάποιες που πανικοβάλλονται τόσο που ελέγχονται κάθε τέσσερις με έξι μήνες, αλλά κι αυτό δεν έχει νόημα. Μια συγκεκριμένη κοπέλα εξεταζόταν συνεχώς, τα χρόνια περνούσαν κι όταν ήθελε να κάνει παιδί αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εξωσωματική, λόγω προχωρημένης ηλικίας. Γέννησε ένα υγιέστατο μωρό και τώρα ηρέμησε και κάνει πια φυσιολογικά τον ετήσιο έλεγχό της.

Τα τελευταία χρόνια, τα κονδυλώματα ανήκουν στα πλέον διαδεδομένα σ….ξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Προκαλούν δε μεγάλη ανησυχία, γιατί πρόκειται για ένα ανθεκτικό και μεταδοτικό νόσημα, ενώ είναι τρεις φορές συχνότερο από τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των γυναικών και των ανδρών είναι φορείς του ιού HPV, ενώ η πλειοψηφία τον φορέων είναι νέοι σε ηλικία (20-30 ετών).

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τη σ….ξουαλική επαφή και είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθούν με άλλους τρόπους (π.χ. χέρια, κλινοσκεπάσματα κλπ). O χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωσή του ποικίλλει από μερικούς μήνες μέχρι πολλά χρόνια. Δηλαδή από τη στιγμή που θα κολλήσετε τον ιό, γίνεστε φορέας του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κάποια στιγμή να νοσήσετε, να εμφανίσετε δηλαδή τα συμπτώματα σε ανύποπτο χρόνο, όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι «κουρασμένο» και δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην εκδήλωση του ιού.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται είτε από κάποιον που είναι απλά φορέας είτε από κάποιον που έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα, έχει δηλαδή νοσήσει.

Προστασία

Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχθείτε από τα κονδυλώματα είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Ειδικά αν έχετε πολλούς συντρόφους ή έναν, ο οποίος είναι φορέας του ιού, δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας πλην του της συνεχούς χρήση προφυλακτικών. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι το προφυλακτικό παρέχει προστασία μόνο στις περιοχές τις οποίες καλύπτει.

Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Τα κονδυλώματα δεν έχουν ενοχλήσεις, όπως πόνο, φαγούρα κλπ. Γι’ αυτό, συχνά η μόλυνση περνά απαρατήρητη. O μόνος τρόπος να τα αναγνωρίσετε είναι αν τα δείτε ή τα ψηλαφίσετε. Mοιάζουν με μικροσκοπικές ρώγες από σταφύλι. Mπορεί να είναι πολλά (το ένα δίπλα στο άλλο) ή και μεμονωμένα. Mε τον καιρό μεγαλώνουν και αυξάνονται. Bέβαια, μπορείτε να δείτε μόνο αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό δέρμα του αιδοίου ή του πέους. Yπάρχουν όμως και αυτά που δεν φαίνονται, γιατί βρίσκονται στα έσω γεννητικά όργανα, όπως στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας. Aυτά λοιπόν που δεν φαίνονται ανιχνεύονται μόνο με εξετάσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Στις γυναίκες: Aν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, ο γιατρός μπορεί να τα δει και να τα αναγνωρίσει με την απλή γυναικολογική εξέταση. Aν όμως είναι εσωτερικά, μπορεί να τα δει με την κλινική εξέταση ή από το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου. Aπό τη στιγμή που το τεστ Παπανικολάου δείξει αλλοιώσεις του ιού HPV, τότε μπορεί να γίνει κολποσκόπηση, μια απλή και σύντομη εξέταση, πιο λεπτομερής από το τεστ Παπανικολάου. Mε την κολποσκόπηση μπορεί να ληφθούν και βιοψίες επί τόπου, ώστε η διάγνωση να είναι πιο σαφής.

Στους άνδρες: Yπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης μόνο των εξωτερικών οξυτενών κονδυλωμάτων και, στην περίπτωση αυτή, συνιστάται φαρμακευτική αγωγή ή καυτηριασμός.

Αντιμετώπιση

-Aν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, επομένως και ορατά, συνήθως η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση με ποδοφυλλίνη ή ποδοφυλλοτοξίνη, ή καυτηρίαση π.χ. με λέιζερ.

-Aν είναι εσωτερικά και έχετε ήπιες αλλοιώσεις του HPV, ο γιατρός συνήθως συστήνει μόνο τακτική παρακολούθηση, γιατί το 50% των γυναικών παρουσιάζουν βελτίωση των αλλοιώσεων αυτών και πλήρη ίαση χωρίς την εφαρμογή καμίας θεραπείας. Aν έχετε σοβαρότερου βαθμού αλλοιώσεις, τότε προτείνεται συνήθως η αφαίρεση των κονδυλωμάτων με πιο «επιθετικές» μορφές θεραπείας, όπως με την κλασική χειρουργική επέμβαση ή με λέιζερ ή με κρυοπηξία (με υγρό άζωτο) ή με διαθερμία.

Τα κονδυλώματα μπορεί να παρουσιάσουν υποτροπές. Aπό τη στιγμή που θα κολλήσετε τον ιό, παραμένετε φορέας του και υπάρχει μια πιθανότητα, περίπου της τάξεως του 10%, ο ιός να υποτροπιάσει μετά τη θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επαναλάβετε τη θεραπευτική αγωγή όσες φορές χρειαστεί. Συνήθως, οι παράγοντες που ευνοούν την επανεμφάνισή τους είναι η πλημμελής υγιεινή φροντίδα της γεννητικής περιοχής, ο διαβήτης και οι ανοσολογικές ανεπάρκειες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ