Καρδιακή Προσβολή Γυναίκες: Μεγάλο Ρίσκο Θανατηφόρων Επιπλοκών

Σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, οι γυναίκες ενδέχεται να έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή περίπου 10 χρόνια μετά τους άνδρες και είχαν μεγαλύτερη κίνδυνο περαιτέρω νοσηρών παθήσεων.

Η εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να τις βοηθήσει να υιοθετήσουν υγιείς πρακτικές και άλλα προληπτικά μέτρα εγκαίρως πριν από την εμφάνιση καρδιακής προσβολής.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο κίνδυνος των γυναικών είναι μεγαλύτερος, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επισκέπτονται τακτικά καρδιολόγους και να έχουν χαμηλότερα ποσοστά λήψης καρδιακών φαρμάκων.

Επιπλέον, οι μελέτες σχετικά με τις καρδιακές προσβολές έχουν ιστορικά στραφεί προς τους άνδρες και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των κλινικών διαφορών στις καρδιακές προσβολές στους άνδρες έναντι των γυναικών για να καλυφθεί το κενό θνησιμότητας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας για περισσότερους από 45.000 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί είτε για σοβαρή, απειλητική για τη ζωή καρδιακή προσβολή (STEMI) ή για λιγότερο σοβαρό τύπο καρδιακής προσβολής (NSTEMI).

Οι γυναίκες συμμετέχοντες ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου μια δεκαετία μεγαλύτερη από τους άνδρες που είχαν την πρώτη τους επίθεση.

Είχαν επίσης υψηλά ποσοστά επιπλοκών που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην καρδιακή ανεπάρκεια – όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για περίπου 6 χρόνια, μεταξύ 2002 και 2016.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου εντός 5 ετών από την πρώτη τους καρδιακή προσβολή.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου μπορεί να είναι τα επίπεδα των οιστρογόνων. Μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here